Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховна Рада змінила Податковий кодекс: штрафи підвищено

Реклама

Сьогодні, 16 січня, Верховна Рада прийняла Закон щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві (проект № 1210).

Відповідне рішення підтримали 232 депутати.

З цим та іншими проектами Законів можна ознайомитися у відповідному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН. З текстом самого Закону можна буде ознайомитися у модулі "Законодавство" ИПС ЛІГА:ЗАКОН після його офіційного опублікування. Замовити тестовий доступ до системи можна тут.

Зокрема, Законом запроваджуються міжнародні стандарти податкового контролю для всіх учасників міжнародної торгівлі та імплементація норм, передбачених Планом протидії практикам розмивання оподатковуваної бази й виведення прибутку з-під оподаткування (План дій BEPS), реформування інституту фінансової відповідальності та удосконалення процедури адміністрування податків та зборів.

Законом внесено зміни до чинного законодавства в частині розгляду матеріалів перевірки, який здійснюватиметься комісією з питань розгляду заперечень.

Змінено процедуру оскарження рішень контролюючих органів шляхом створення постійного дорадчого органу, а саме Апеляційної ради з питань розгляду скарг платників податків, до повноважень якої належатиме розгляд скарг на рішення ДПС.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192260_z-1-schnya-zrosli-shtrafi-za-porushennya-trudovogo-zakonodavstva

Закон прийнято з необхідними техніко-юридичними правками. Деякі з них були враховані "з голосу".

Була врахована поправка щодо збільшення лімітів ФОПів I, II і III групи до 1 млн, 5 млн і 7 млн гривень відповідно.

Крім того, збільшені штрафи за порушення податкового законодавства.

У разі порушення платниками податку на додану вартість граничного строку, передбаченого ПК, для реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування до такої податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних тягне за собою накладення на платника податку на додану вартість, на якого відповідно до вимог ПК покладено обов'язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі 2 % обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 1020 гривень, при реєстрації в Єдиному реєстрі певних податкових накладних.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/192275_shcho-potrbno-znati-fop-pro-robotu-z-vlasnim-rakhunkom

Неподання платником податків звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення, та/або глобальної документації з трансфертного ціноутворення (майстер-файлу), та/або звіту у розрізі країн міжнародної групи компаній, та/або повідомлення про участь у міжнародній групі компаній відповідно до вимог статті 39 ПК тягне за собою накладення штрафу (штрафів) у розмірі: 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, - у разі неподання звіту про контрольовані операції (з 1 січня 2020 року - 608 100 грн).

Завжди актуальний розмір прожиткового мінімуму можна дізнатися в модулі "Довідники" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Сьогодні прийнято ще один Закон щодо внесення змін до ПК (проект № 1209-1).

Законом внесено зміни до дванадцяти законодавчих актів, зокрема, до:

- Закону «Про судовий збір» стосовно встановлення максимальної величини ставки судового збору за поданням до адміністративного суду апеляційної або касаційної скарги на рішення суду (ознайомитися детальніше зі змінами можна тут);

- Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» в частині приведення у відповідність до діючого законодавства назв центральних органів виконавчої влади, що здійснюють адміністрування ЄСВ, уточнення порядку направлення вимоги про сплату недоїмки з єдиного внеску, внесення змін до розміру штрафних санкцій за порушення вимог, передбачених Законом;

- Закону «Про державну підтримку сільського господарства України» щодо уточнення формули розрахунку питомої ваги вартості реалізованих сільськогосподарських товарів, при досягненні якої у сільськогосподарського товаровиробника виникає право на отримання бюджетної дотації.

Документом вносяться зміни до ще 63 законодавчих актів України, якими передбачається узгодити питання розподілу повноважень між органами податкової та органами митної служби та якими чітко визначено, що контролюючий орган - це орган, який визначений Податковим кодексом.

Також більш точно визначено механізм адміністрування і механізм оскарження рішень по донарахуванню з ЄСВ.

Нагадає підприємцям, коли платити податки і подавати звіти бот-бухгалтер ReporTах. Крім того, бот самостійно перевіряє чи немає у вас податкових боргів і штрафів перед державою. Після перевірки - допоможе сплатити борг миттєво.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини