Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Рада планує розвантажити місцеві суди загальної юрисдикції

Реклама

Народні депутати підтримують законодавчу ініціативу, направлену на забезпечення дотримання розумних строків при здійсненні кримінального провадження в суді першої інстанції щодо особливо тяжких злочинів та поліпшення якості роботи місцевих судів загальної юрисдикції.

Відповідний законопроект № 2456 про внесення змін до КПК України щодо здійснення кримінального провадження в суді першої інстанції колегією суддів було прийнято в першому читанні за основу на вечірньому засіданні Парламенту 14 січня 2020 року. Це рішення підтримало 312 народних обранців. З повним текстом законопроекту можна ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ.

Проект спрямований на розвантаження судів від розгляду значної кількості кримінальних проваджень колегіями у складі трьох суддів. Як очікується, це дасть можливість пришвидшити розгляд кримінальних проваджень у судах першої інстанції, зменшить кількість кримінальних справ, які передаються із одного суду до іншого у зв'язку із неможливістю сформувати колегію суддів.

Проектом вносяться зміни до ч. 2 ст. 31 КПК. Зміни передбачають:

- зменшення кількості кримінальних проваджень, за якими передбачається можливість розгляду колегією суддів, шляхом заміни категорії злочинів: замість злочинів, за які передбачається покарання строком більше 10 років, запропоновано передбачити злочини, за які передбачається покарання більше 12 років;

- розгляд кримінальних проваджень щодо злочинів, за які передбачається покарання строком більше 12 років, колегіально судом у складі трьох професійних суддів лише за клопотанням обвинуваченого.

Також передбачено, що кримінальні провадження, які на день набрання чинності цим Законом (у разі його прийняття) перебувають у провадженні колегії суддів, залишаються у провадженні цих колегій до завершення провадження в суді першої інстанції.

Знайти адвоката, що спеціалізується на кримінальному праві, можна в Національному юридичному каталозі України Liga:BOOK

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини