Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

З 16 січня реклама стане україномовною: коли почнуть штрафувати

Реклама

ЮРЛІГА писала, що 16 липня 2019 року набрав чинності мовний закон, проте окремі його положення набиратимуть чинності поступово.

Зокрема, стаття 32 Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" набере чинності через шість місяців з дня набрання чинності мовного закону, тобто 16 січня 2020 року.

Мова реклами

Стаття закріплює, що мовою реклами в Україні визначено державну мову.

У друкованих ЗМІ, що видаються однією з офіційних мов ЄС, допускається розміщення реклами тією мовою, якою видається такий друкований ЗМІ.

Мовою реклами на телебаченні та радіо також є українська мова.

Водночас телерадіоорганізації закордонного мовлення, телерадіоорганізації, що ведуть мовлення однією або кількома офіційними мовами ЄС, поряд із державною мовою можуть розміщувати рекламу офіційними мовами Європейського Союзу.

Особливості використання в рекламі кримськотатарської мови, інших мов корінних народів, національних меншин України встановлюються законом щодо порядку реалізації прав корінних народів, національних меншин України.

Відповідальність

Також цим Законом було внесено зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення. Визначено, що порушення вимог Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" щодо застосування державної мови, зокрема, у сфері реклами тягне накладення штрафу від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3400 до 5100 грн.) або попередження, якщо порушення вчинене вперше. Ця норма запрацює через три роки з дня набрання чинності мовним законом, тобто 16 липня 2022 року.

Знайти всю необхідну нормативно-правову базу щодо функціонування державної мови можна в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН, замовивши тестовий доступ. А перевірити рекламну агенцію, послугами якої ви плануєте скористатися, на благонадійність і здійснювати її подальший моніторинг можна за допомогою сервісу CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. Ви можете перевірити контрагента, який вас цікавить, прямо зараз, оформивши заявку на тестовий доступ до сервісу.

Читайте про те, що передбачає мовний закон, в окремому матеріалі ЮРЛІГИ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини