Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Розмір аліментів на дитину: що змінилося з 1 січня 2020 року

Реклама

З 1 січня 2020 року у зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму збільшено розмір аліментів на дитину.

Згідно із Законом про Держбюджет на 2020 рік (стаття 7) з 1 січня 2020 року для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум становить 1779 грн., а для дітей віком від 6 до 18 років - 2218 грн.

Відповідно до Сімейного кодексу (ч. 2 ст. 182) мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину становить розмір прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку і може бути присуджений судом у разі достатності заробітку (доходу) платника аліментів.

Таким чином, з 1 січня мінімальний гарантований розмір аліментів становитиме:

для дітей віком до 6 років - 889,5 грн.;

для дітей віком від 6 до 18 років - 1109 грн.

Ці показники слід враховувати, якщо із зарплати працівників потрібно утримувати аліменти не в твердій грошовій сумі, а в прив'язці до прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку.

Адвокати з сімейних справ вивчають актуальні ситуації щодо розлучення, поділу майна, ухилення від сплати аліментів з ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Також система містить повну базу українського законодавства з експертними коментарями. Придбайте ІПС ЛІГА:ЗАКОН за посиланням.

Як і раніше, максимальний розмір аліментів становить 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку (згідно з ч. 5 ст. 183 Сімейного кодексу той із батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина, має право звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів у розмірі на одну дитину - однієї чверті, на двох дітей - однієї третини, на трьох і більше дітей - половини заробітку (доходу) платника аліментів, але не більше десяти прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку на кожну дитину). Відповідно, з 1 січня максимальний розмір аліментів у такому випадку становитиме:

для дітей віком до 6 років - 17 790 грн.;

для дітей віком від 6 до 18 років - 22 180 грн.

Все про аліменти: як розрахувати, як стягнути, як припинити виплати, можна дізнатися з аналітичного матеріалу, підготовленого ЮРЛІГОЮ. А от за борги по аліментах автоматично арештують банківський рахунок.

Юристи можуть підготуватись до судового засідання у системі VERDICTUM. Тут можна ознайомитись з останніми справами за вашою темою, а алгоритми спрогнозують шанси на успіх. Замовляйте доступ прямо сьогодні.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини