Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Топ-10 змін у судовій системі

Реклама

1. Скорочується кількість верховних суддів, зменшується їх зарплата, припинено повноваження ВККС

7 листопада набув чинності Закон № 193-ІХ, яким скорочується кількість суддів Верховного Суду вдвічі (з 200 до 100), а також запроваджується новий порядок формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів та розширюються повноваження Вищої ради правосуддя. Крім того, згідно з Законом посадові оклади суддів ВС зменшено з 75 до 55 прожиткових мінімумів, тобто зі 145 тис. 200 грн до 106 тис. 480 грн, а суддівська винагорода встановлюється за єдиними правилами для всіх суддів незалежно від умов проходження ними кваліфікаційного оцінювання.

Детальніше

Разом з тим, Верховний Суд направив конституційне подання щодо цього Закону, тож зміни (до яких критично поставилася і Венеційська комісія) можуть бути скасовані.

Детальніше

2. Запущено процес формування нового складу Вищої кваліфікаційної комісії

10 грудня 2019 року ВРП року ухвалила рішення про затвердження Положення про проведення конкурсу на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Положення визначає порядок та умови проведення конкурсу на зайняття вакантної посади члена ВККС, внесення до ВРП за результатами конкурсу рекомендації про призначення кандидата на посаду члена ВККС.

Детальніше

3. Скорочується штат місцевих і апеляційних судів

22 листопада РСУ прийняла рішення № 94 щодо необхідності зменшення кількості суддів деяких місцевих та апеляційних судів. Так, Рада суддів України вирішила погодитися з пропозицією Державної судової адміністрації щодо необхідності зменшення кількості суддів на 70 осіб.

Детальніше

4. Змінено положення про помічника судді

22 листопада 2019 року РСУ рішенням № 90 затвердила зміни до Положення про помічника судді. Скасовано заборону щодо звільнення вагітних жінок та тих, що мають дітей до 3 років. Також змінено перелік документів, які додаються до подання кандидатом на посаду помічника голови суду, помічника заступника голови суду, помічника судді.

Детальніше

5. Оновлено порядок проведення конкурсів на посади держслужбовців в судах

26 листопада 2019 року ВРП внесла зміни до Положення про проведення конкурсів для призначення на посади державних службовців у судах, органах та установах системи правосуддя, виклавши його у новій редакції. Так, тестування на зайняття посад державної служби всіх категорій у судах, органах та установах системи правосуддя здійснюється на технічній базі судів, органів та установ системи правосуддя, а у разі неможливості - за попереднім погодженням на базі органів та установ, що належать до сфери управління Національного агентства України з питань державної служби.

Детальніше

6. Вирішено, як впроваджуватимуть ЄСІТС

22 листопада 2019 року РСУ прийняла рішення № 92, тим самим погодивши концепцію побудови Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи. У концепції побудови ЄСІТС визначені структура, організація та принципи побудови ЄСІТС з використанням сучасних програмно-технічних засобів.

Детальніше

7. Депутати планують встановити нові касаційні фільтри

3 грудня Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 2314 (ініціатор - Президент) про внесення змін до процесуальних кодексів щодо перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку. У зв'язку зі скороченням верховних суддів до 100 депутати хочуть запровадити систему допуску та фільтрів для касаційного оскарження, передбачивши, що таке оскарження може мати місце у виключних випадках, коли потребує вирішення саме питання застосування норми матеріального та/або процесуального права.

Детальніше

8. Кількість суддів Великої Палати хочуть значно зменшити

15 листопада у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 2462 щодо зменшення кількості суддів ВП ВС (ініціатор - партія "Слуга народу"). Пропонується зменшити кількість суддів Великої Палати до 9 осіб. Таким чином, кожен касаційний суд у складі Верховного Суду матиме право обрати по 2 судді до складу Великої Палати, а також, як і станом на даний час, до складу Великої Палати буде входити за посадою Голова ВС.

Детальніше

9. Суддів хочуть карати за винесення рішення з порушенням меж застосування обмежень прав

19 листопада 2019 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 2469 щодо нової підстави для притягнення до дисциплінарної відповідальності судді. Пропонується звільняти суддю з посади за винесення нею рішення з порушенням ст. 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що визнано Рішенням Європейського Суду з прав людини, яке набрало статусу остаточного; винесення суддею рішення, яким залишено без змін рішення суду нижчої інстанції, яким порушено ст. 18 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, що встановлено Рішенням Європейського Суду з прав людини, яке набрало статусу остаточного.

Детальніше

10. Суддям хочуть дозволяти піти у відставку тільки після 10 років на цій посаді

13 грудня у Верховній Раді зареєстровано законопроект № 2597 (ініціатор - партія "Слуга народу") щодо суддівських винагород, нарахування стажу та права на відставку. Пропонується розширити умови щодо права виходу суддів у відставку. Суддя, який має стаж роботи на посаді судді не менше 20 років, що визначається відповідно до ст. 137 цього Закону, з яких безпосередній період роботи суддею в Україні не може становити менше 10 років із дня зарахування його до штату відповідного суду, має право подати заяву про відставку.

Детальніше

Всі судові рішення зручно знайти у VERDICTUM. Нагадуємо, що до 28 грудня зручну систему пошуку і аналізу судових рішень можна придбати за дуже приємною ціною. З іншими святковими пропозиціями можна ознайомитися тут.

Баранова Ольга, провідний юрист-аналітик ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини