Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Вирішив номінуватися, бо ЛІГА:ЗАКОН має бездоганну репутацію", - переможець LIGA ZAKON AWARDS 2019

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191720_ligazakon-awards-2019-pershiy-obktivniy-nezalezhniy

Компанія ЛІГА:ЗАКОН цього року сформувала перший рейтинг юридичних фірм України. Переможців рейтингу юридичних фірм LIGA ZAKON AWARDS 2019 нагороджували 13 грудня у готелі Hilton.

Віталій Пацюк, переможець одразу у двох номінаціях: податкове та корпоративне право, - люб'язно погодився поділитися з ЮРЛІГОЮ своїми враженнями від конкурсу.

- Пане Віталію, чому вирішили подати заявку на участь в рейтингу?

- Юридична компанія КПД Конслатинг на ринку України з 2007 року і має майже десятирічний досвід успішної участі в різних рейтингах юридичних фірм, але здебільшого в міжнародних. Кожного року, починаючи з 2011 і фірма, і ключові члени команди систематично визнаються такими міжнародними рейтингами як The legal 500, Chambers and Partners и Best Lawyers. В той же час ситуація з українськими рейтингами залишалась непрозорою і незрозумілою - вони майже не помічали ані фірму, ані її представників. Можливо, через наш принцип не лобіювати своє просування у рейтингах і завжди подавати відкриту і чесну інформацію. Таке становище врешті-решт створило стале враження, що всі рейтинги України упереджені і на них не варто витрачати ні часу, ні сил. Коли ж мені стало відомо про створення рейтингу LIGA ZAKON AWARDS, який за задумом організаторів мав стати абсолютно неупередженим і безпрецедентно прозорим, подумав: чому б не спробувати. Імпонувало багато факторів: і новизна рейтингу, і нестандартний підхід до визначення членів журі і організації їх роботи, й можливість юридичної спільноти і клієнтів брати участь в он-лайн голосуванні. Але вирішальним став авторитет компанії ЛІГА:ЗАКОН, яка вже не одне десятиріччя є центром тяжіння юридичної спільноти в питаннях сучасних технологій для юристів, оперативного аналізу змін і тенденцій правого поля, а також освіти через семінари і тренінги. У всіх цих сферах ЛІГА:ЗАКОН має бездоганну репутацію і повну довіру з боку правничої спільноти.

- Скільки часу зайняла підготовка до номінації?

- Сам підхід до номінацій був доволі незвичним. Якщо сталою практикою в міжнародних рейтингах є подання окремої анкети від фірми щодо кожної практики, і лише фірма в своїй анкеті відзначає окремих спеціалістів, то організатори LIGA ZAKON AWARDS 2019 відокремили номінування персоналій від номінування фірм, що надає можливість будь-якому юристу з будь-якої компанії самостійно подати свою анкету безпосередньо до організаторів незалежно від подання загальної анкети фірми і інформації, що в ній зазначена. Це значно підвищило конкуренцію і дало шанс заявити про себе окремим спеціалістам, як великих, так і малих компаній. В свою чергу це створило конкуренцію серед юристів в межах однієї фірми, наприклад, від КПД Консалтинг в деяких практиках подавалось одночасно 3 юриста. Ще однією приємною новиною було те, що анкети учасників LIGA ZAKON AWARDS 2019 були простішими і меншими за обсягом за анкети міжнародних рейтингів. Крім того, незалежно від кількості номінацій подається лише одна анкета, що суттєво спрощує процес заповнення і скорочує часові витрати. В КПД Консалтинг кожний партнер особисто підбирає кейси для розголошення рейтингам в межах своєї практики і бере безпосередню участь у заповненні всіх необхідних форм, що може здаватися недоцільним з точки зори навантаження на партнерів, але, на нашу думку, підвищує якість і інформативність поданих документів. Зусилля організаторів щодо спрощення анкет, досвід їх заповнення і наявність вже поданих в цьому році запитів до міжнародних рейтингів (хоча і англійською) суттєво скоротили витрати особисто мого часу, але навіть при цьому мені довелося витратити не менше чотирьох годин.

- Чи очікували Ви на перемогу?

- Подаючись на рейтинг, сподіваєшся перемогти, але сама перемога завжди приходить неочікувано. За час з моменту подачі до оголошення результатів переживаєш процес самозаспокоєння і вже переймаєшся іншими проблемами, ставиш інші цілі і задачі. Так було і зараз, під час заповнення і подання було докладено максимум зусиль для підготовки якісного матеріалу, що показував величезний обсяг роботи, зроблений у 2019 році, унікальність експертизи і неординарність проектів, але потім пройшов час, а жодних натяків на перемогу від організаторів не було. Тому, коли отримав запрошення на церемонію нагородження, подумав, що треба відвідати, але без сподівань. Це була істотна помилка, бо я просто не був готовий до перемоги і навіть не мав урочистої промови.

- Як оцінюєте роботу журі, організаторів?

- Як я вже казав, транспарентна система підбору журі і організація рейтингу за допомогою сучасних технологій були серед факторів, що вплинули на моє особисте рішення взяти в ньому участь. Організатори доклали максимум зусиль для того, щоб всі процеси навколо роботи журі були неупереджені: від формування до голосування. Члени журі могли самі номінуватися, що не обмежувалось ані участю у громадських об'єднаннях, ані приналежністю до фірм, ані кількістю місць. Велика кількість членів журі статистично зменшила вирішальний вплив кожного на прийняття рішення, крім того, голосування проводилось через Інтернет за знеособлені анкети, що позбавляло упередженості щодо імен окремих юристів чи найменувань юридичних фірм. Моя оцінка організаторам щодо створення режиму транспарентності і неупередженості - п'ять з п'яти. В той же час я би порадив додати декілька номінацій, насамперед «Банкрутство», «Інтелектуальна власність» і «Міжнародний комерційний арбітраж». На жаль, юристи, що здебільшого практикують в цих галузях, не змогли реалізуватися в жодній з запропонованих номінацій.

- Які поради можете дати номінантам наступного року?

- Моя порада колегам і майбутнім номінантам - вірити в себе, вірити у Всеукраїнський рейтинг юридичного ринку LIGA ZAKON AWARDS, брати в ньому участь і берегти від будь-якого впливу в бік непрозорості, перш за все через участь у роботі в журі. І обов'язково готувати промову на випадок перемоги!

Також читайте про враження переможця рейтингу у номінації "Земельне та аграрне право".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини