Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Верховна Рада вирішила переформатувати НКРЕКП

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191476_vr-zbiratsya-provesti-rotatsyu-chlenv-nkrekp-do-2025-roku

На ранковому засіданні 19 грудня Верховна Рада прийняла Закон щодо забезпечення конституційних принципів у сферах енергетики та комунальних послуг (законопроект № 2490-1, ухвалений за основу 5 грудня), який стосується перезавантаження НКРЕКП.

Відповідно до тексту законопроекту, підготовленого до другого читання,  з дня набрання чинності Законом Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг стає центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом, що не потребує проведення процедур, пов'язаних з ліквідацією та реорганізацією державних органів.

Нинішні члени НКРЕКП продовжуватимуть здійснювати повноваження протягом строку, що становить різницю між шістьма роками та строком перебування на посаді до дня набрання чинності Законом. Разом з тим, визначено дати, на які має бути проведена ротація:

по одному члену - до 1 липня 2020 року; до 1 липня 2021 року; до 1 липня 2023 року;

по двом членам - до 1 липня 2024 року; до 1 липня 2025 року.

Схему ротації з поіменним списком затвердить Президент.

Відповідно до змін НКРЕКП утворюється Кабміном. Склад НКРЕКП формуватиметься за результатами відкритого конкурсу. Зміни внесено у зв'язку зі скасуванням КСУ норми про призначення Президентом членів НКРЕКП. Згідно з рішенням КСУ, неконституційні норми втрачають чинність з 31 грудня 2019 року.

Крім того, Кодекс про адміністративні правопорушення доповнено статтею, яка вводить штраф (від 8 500 до 17 тис. грн) для колишніх членів НКРЕКП, які протягом року з дня припинення повноважень уклали трудові договори (контракти) або вчинили правочини у сфері підприємницької діяльності з суб'єктом господарювання, що провадить діяльність у сферах енергетики та/або комунальних послуг, діяльність якого ліцензується НКРЕКП.

Зміни стосуються і адміністративного судочинства.

Не допускається забезпечення позову шляхом зупинення рішень:

- НКРЕКП щодо встановлення державних регульованих цін (тарифів) на ринку електричної енергії та природного газу, затвердження методик (порядків) їх встановлення (формування, розрахунку);

- Конкурсної комісії з добору кандидатів на посади членів комісії, встановлення заборони Кабінету Міністрів призначати на посаду її члена (членів).

Для тих, хто відслідковує зміни в законодавстві, ЛІГА:ЗАКОН підготувала сюрприз до новорічних свят. До 28 грудня маєте нагоду придбати за вигідною ціною ІПС ЮРИСТ ПРОФІПС ПРАЙМІПС ГРАНД, а також систему аналізу судових рішень VERDICTUM.

Більше продуктів зі знижками до 40 % можна знайти тут.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини