Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законопроект про новий тип містобудівної документації прийнято за основу

Реклама

Народні депутати підтримують ініціативу унормувати комплексне просторове планування територій громад.

Відповідний законопроект № 2280 щодо планування використання земель прийнято в першому читанні за основу на вечірньому засіданні ВР 12 грудня. Це рішення підтримало 265 народних депутатів.

Комітет з питань аграрної та земельної політики рекомендував ВР взяти за основу цей законопроект.

Метою законопроекту є врегулювання питань:

- встановлення меж громад;

- комплексного просторового планування територій громад, що скасовує необхідність розроблення декількох (споріднених за змістом) видів містобудівної документації та документації із землеустрою;

- унормування питань, пов'язаних із її затвердженням;

- нормування формування електронної картографічної основи для планування території;

- забезпечення реального зв'язку програм соціально-економічного розвитку із документацією із просторового планування;

- створення прозорого та неконфліктного механізму врахування громадських та приватних інтересів через прозорі громадські обговорення.

Також проектом передбачено зміни до Земельного кодексу в частині встановлення та зміни цільового призначення земельних ділянок.

Законопроектом запроваджується можливість складання схем просторового планування території громади як інструменту комплексного управління у галузі використання її земель, встановлення їх призначення, зонування території та визначення напрямів її збалансованого розвитку.

Цим законопроектом передбачено внести зміни до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності». Завдяки цьому сформується новий тип містобудівної документації, крім генеральних і детальних планів. Тобто з'явиться комплексний план просторового розвитку об'єднаних територіальних громад.

Комплексний план просторового розвитку громади буде одночасно містобудівною документацією і документацією із землеустрою на місцевому рівні. Він визначатиме планувальну організацію, функціональне призначення території, основні принципи і напрямки формування єдиної системи громадського обслуговування населення, дорожньої мережі, інженерно-транспортної інфраструктури, інженерної підготовки і благоустрою, цивільного захисту території та населення від небезпечних природних і техногенних процесів, охорони земель та інших компонентів навколишнього природного середовища, охорони і збереження культурної спадщини та традиційного характеру середовища населених пунктів, а також послідовність реалізації рішень, у тому числі етапність освоєння території.

План встановлюватиме черговість розроблення генеральних планів окремих міст громади та детальних планів території або безпосередньо містити відповідні планувальні рішення зазначеної містобудівної документації; встановлювати функціональне призначення, вимоги до забудови окремих територій (функціональних зон) території всієї громади, їх ландшафтної організації.

Комплексний план просторового розвитку громади включатиме планувальні рішення генеральних планів населених пунктів, розташованих на території громади, крім випадків, коли такі генеральні плани затверджені раніше, і їх планувальні рішення узгоджуються із таким комплексним планом. У разі, якщо генеральний план населеного пункту затверджений до затвердження комплексного плану просторового розвитку громади і планувальні рішення такого генерального плану узгоджуються із комплексним планом, генеральний план стає його невід'ємною частиною. План не розроблятимуть у випадку, якщо територія громади включає лише територію населеного пункту.

Зауважимо, що відстежувати реєстраційні дії щодо своєї земельної ділянки можна, зареєструвавшись на сервісі SMS-Маяк Земля.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини