Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

Проти реєстраторів, які сприяли протиправним діям у рейдерських схемах, Мін'юст вжив усіх можливих засобів реагування. Враховуючи стан справ у сфері реєстрації, міністерство має повне право на проведення повторних верифікацій реєстраторів у будь-який момент. Про це повідомила заступниця Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.

«Нами проведено верифікацію всіх реєстраторів. Суть верифікації була досить простою - реєстратор мав з'явитися до відповідної філії ДП «НАІС» з електронним ключем доступу до реєстрів та відповідним пакетом документів. Працівник НАІС встановлював особу такого реєстратора та проводив фотографування разом з документом, що посвідчує особу, та ключем. Захід виявився дуже ефективним. Особливо відзначилися реєстратори комунальних підприємств - значний їх відсоток взагалі не з'явилися до філій ДП «НАІС» і, як наслідок, їхні ключі було заблоковано», - поінформувала пані Оніщук.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190712_mnyust-posiliv-vimogi-do-derzhavnikh-restratorv

Крім того, на законодавчому рівні було припинено діяльність акредитованих суб'єктів - комунальних підприємств та їхніх філій, які фігурували у 95 % історій про рейдерські захоплення і незаконні реєстрації.

Заступниця Міністра зауважила, що на сьогодні ключове завдання Мін'юсту - не допустити «трудової міграції» недобросовісних реєстраторів до органів місцевого самоврядування. Для цього запроваджується ряд запобіжних заходів: «Зокрема, ми впровадили систему спецперевірки реєстраторів з досвідом роботи у цій сфері, які мають намір працевлаштуватися до органу місцевого самоврядування. При цьому направляти документи на «погодження» кандидатури реєстратора буде не сам реєстратор, а його роботодавець».

Також Ольга Оніщук підтвердила, що Мін'юст працює над скороченням строків розгляду найбільш складних рейдерських кейсів. Говорячи про розгляд скарг, вона окремо зупинилася на важливості створення Офісу протидії рейдерству, який сприятиме побудові ідеальної системи реєстрації та захисту прав людей. В Офісі буде створено дієву телефонну гарячу лінію та систему оперативного зворотного зв'язку електронними засобами.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/191314_yak-zakhistiti-bznes--nerukhomst-vd-reyderskikh-zakhoplen

«Офіс має об'єднати найкваліфікованіших фахівців. Розраховуємо, що на створення Офісу виділять кошти донори - зараз ведуться переговори з іноземними та українськими партнерами. Планується, що в Офісі будуть працювати 16 професіоналів - 10 з них працюватимуть з матеріалами скарг у сфері реєстрації, 6 фахівців ймовірно увійдуть до складу Комісії з питань розгляду скарг. Водночас хочу акцентувати увагу, що Офіс не тотожний Антирейдерській комісії і його повноваження не зводяться до забезпечення діяльності цієї Комісії. Офіс має напрацювати проекти відповідних змін до законодавства, допомагати громадянам у захисті їхніх прав - наприклад, може надати фахову консультацію щодо оптимального вибору способу захисту свого права», - наголосила Ольга Оніщук.

Захистити від дій чорних реєстраторів своє майно вже зараз допоможе ефективний сервіс SMS-Маяк від "ЛІГА:ЗАКОН". Завдяки ньому можна відстежувати зміни статусу об'єкта нерухомості. Отримана інформація дасть змогу своєчасно звернутися до суду з позовною заявою про скасування вчинених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність таких дій. Спробувати сервіс можна за посиланням. Ефективно уберегтися від рейдерів також допоможуть сервіси SMS-Маяк Земля та SMS-Маяк Іпотека від "ЛІГА:ЗАКОН", за допомогою яких можна оперативно дізнатися про зміни в реєстрі нерухомості (через SMS-повідомлення, електронним листом або через повідомлення в кабінеті користувача).

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини