Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Хто тепер зможе виробляти спирт: монополію скасовано

Реклама

3 грудня Верховна Рада прийняла Закон щодо лібералізації діяльності у сфері виробництва і обігу спирту етилового (проект № 2300).

З цим та іншими законопроектами зручно ознайомитися у відповідному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Законом передбачено скасувати державну монополію на виробництво спирту починаючи з 1 липня 2020 року, надати можливість суб'єктам господарювання будь-якої форми здійснювати провадження діяльності з виробництва спирту за умови одержання відповідної ліцензії та провести повну лібералізацію експорту спирту з України.

З 1 липня 2021 року дозволяється введення в експлуатацію та надання дозволів на будівництво нових підприємств з виробництва спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового.

До 1 січня 2024 року імпорт спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового здійснюється лише державними підприємствами (організаціями), спеціально уповноваженими на це Кабінетом Міністрів.

З 1 липня 2021 року дозволяється введення в експлуатацію та надання дозволів на будівництво нових підприємств з виробництва спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового.

Особи, які придбали майно Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості (Державне підприємство "Укрспирт"), а також підприємства концерну "Укрспирт" або уклали договір у рамках державно-приватного партнерства щодо такого майна, мають взяти на себе зобов'язання щодо збереження видів діяльності та не менш ніж 70 % штатних одиниць, задіяних у виробництві станом на 1 січня 2020 року, до 1 липня 2021 року.

До 1 січня 2024 року виробництво алкогольних напоїв для реалізації на території України здійснюється з використанням спирту етилового ректифікованого, коньячного і плодового та зернового дистиляту, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового та виноградного дистиляту спиртового, що мають статус українських товарів відповідно до Митного кодексу.

Забороняється участь у приватизації, оренді державних підприємств - виробників спирту етилового, спирту етилового ректифікованого виноградного, спирту етилового ректифікованого плодового резидентів іноземної держави, визнаної державою-окупантом згідно із законом України та/або визнаної державою-агресором по відношенню до України згідно із законодавством, та осіб, які прямо чи опосередковано контролюються резидентами такої іноземної держави або діють в їх інтересах.

Відповідні зміни внесено до Закону "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального".

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію з 1 липня 2020 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини