Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ІТ

В Україні може з'явитися Реєстр реєстрів: за основу прийнято проект

Реклама

Народні депутати підтримують створення єдиної інтероперабельної системи публічних електронних реєстрів.

Відповідний законопроект № 2110 «Про публічні електронні реєстри» н.д. М. Крячка, Р. Сохи, О. Федієнка, Є. Чернєва було прийнято в першому читанні за основу на ранковому засіданні Верховної Ради 31 жовтня. Таке рішення підтримали 320 народних депутатів.

Законопроект є рамковим і на основі єдиного термінологічного апарату визначає систему публічних електронних реєстрів, законодавчі вимоги до них.

Згідно з проектом систему публічних електронних реєстрів складатимуть:

базові державні реєстри (Єдиний державний демографічний реєстр, Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, Державний земельний кадастр);

інші державні реєстри;

комунальні реєстри;

визначені законом реєстри саморегулівних організацій;

Реєстр реєстрів.

Реєстр публічних електронних реєстрів (Реєстр реєстрів) - державна інформаційно-комунікаційна система, призначена для реєстрації та обліку реєстрів, державних та інших обов'язкових для використання класифікаторів, а також інформаційних систем, які забезпечують їх функціонування та використовують інформацію з них.

Об'єктами публічних електронних реєстрів визначені:

фізичні особи та їх об'єднання, юридичні особи;

землі та земельні ділянки із розташованими на них об'єктами нерухомого майна;

окремі спеціальні статуси фізичних осіб та їх об'єднань, юридичних осіб;

сертифікати, ліцензії, декларації, повідомлення, дозволи, інші документи дозвільного характеру;

природні ресурси;

правові режими використання і забудови територій та окремих об'єктів;

рухоме майно, яке відповідно до закону є об'єктом державного обліку;

майнові та немайнові права, їх обмеження та обтяження;

нормативно-правові акти, нормативні акти та документи технічного характеру, судові рішення, виконавчі документи, довіреності;

інші, визначені в законопроекті та законами, на підставі яких створено відповідні реєстри, об'єкти.

Технічна взаємодія реєстрів передбачає їх технічну та технологічну здатність до обміну даними у режимі «електронний запит - електронна відповідь», взаємного пошуку та перегляду наявних даних, формування спільних масивів даних, документів та форм, автоматичного протоколювання усіх кроків та операцій зазначеної взаємодії за допомогою Системи електронної взаємодії.

Плата за послуги реєстрів, які повністю або частково складають процедуру надання адмінпослуг, справляється у вигляді адміністративного збору. У таких випадках законами, за якими створено реєстри, встановлюються:

випадки справляння адміністративного збору за надання послуг реєстрів та їх безоплатного надання;

розміри адміністративного збору за надання послуг реєстрів, які можуть диференціюватися залежно від способу та строків надання таких послуг;

випадки звільнення від сплати адміністративного збору;

випадки повернення адміністративного збору.

Плата за послуги реєстрів, які відповідно до закону повністю або частково не входять до складу процедур надання адмінпослуг, справляється на підставі договорів держателів та/або суб'єктів ведення реєстрів із відповідними користувачами (в тому числі із посередниками) у випадках, формах та розмірі, визначених відповідно до закону, за яким створено відповідні реєстри.

Передбачено, що в разі прийняття Закон набере чинності з 1 січня 2022 року, крім пункту щодо доручень Уряду, який набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування Закону.

Комітет ВР з питань цифрової трансформації розглянув на своєму засіданні 17 жовтня 2019 року проекти № 2110 та 2110-1 і зауважив, що вони мають істотно різні предмети правового регулювання, термінологію та структуру. Комітет зазначає про недоцільність об'єднання зазначених законопроектів при їх доопрацюванні у другому читанні, оскільки вони вирішують різні завдання, мають принципово різний ступінь інтеграції з актами національного законодавства, через що, по суті, не є альтернативою один одному.

Комітет рекомендував Парламенту прийняти за основу проект № 2110 «Про публічні електронні реєстри», а проект № 2110-1 «Про основні засади упорядкування та розбудови національного інформаційно-комунікаційного простору» н.д. П. Фролова, Д. Монастирського за результатами розгляду у першому читанні відхилити.

ГНЕУ надало такий висновок щодо законопроекту № 2110: за результатами розгляду в першому читанні законопроект доцільно повернути суб'єктам права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Як раніше писала ЮРЛІГА, законопроект із зазначеними питаннями правового регулювання подавався до розгляду ВР VІІІ скликання, але не був прийнятий. Згідно з інформацією на сайті ВР 29 серпня 2019 року проект було відкликано. У проекті № 8602 булозапропоновано об'єднати усі реєстри.

Нагадаємо, аби незаконні дії не вчинили щодо вашого майна, варто скористатися сервісом SMS-Маяк. SMS-інформування суттєво підвищує шанси на оперативне реагування й ефективний захист порушених прав, адже фактор часу тут є чи не найважливішим. Від швидкості реагування законного власника на захоплення майна залежить ймовірність повернення вкраденого.

Інноваційний сервіс SMS-Маяк попередить фізичних та юридичних осіб про зміну статусу об'єктів нерухомого майна в Державному реєстрі прав на нерухоме майно і власників про подання заявок на проведення будь-яких реєстраційних дій щодо об'єктів нерухомого майна, а також дату і час реєстрації таких заяв.

Сервіс SMS-Маяк Земля дасть можливість отримувати повідомлення про будь-які реєстраційні дії щодо земельних ділянок на ранніх стадіях; повідомить про факт подання, суть заяви на зміну статусу ділянки, а також про прийняття рішення щодо зміни статусу. Робота сервісу вимагає автентифікації за допомогою ЕЦП.

Сервіс SMS-Маяк Іпотека дасть змогу іпотекодержателю відстежувати зміни статусу будь-якого об'єкта нерухомого майна, який передано йому в іпотеку. Завдяки сервісу іпотекодержатель зможе отримувати повідомлення про будь-які можливі реєстраційні дії стосовно об'єктів, поставлених на моніторинг, ще на стадії подання заяви та до прийняття відповідного рішення реєстратором. Сервіс повідомить користувача не про реєстраційну дію, що вже сталася, а про факт подання заяви щодо об'єкта іпотеки, поставленого на моніторинг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини