Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Недобросовісного замовника публічних закупівель оштрафують на 170 тис. грн

Реклама

20 жовтня набув чинності Закон № 114-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель».

Відповідно до Закону, використання електронної системи ProZorro стає обов'язковим для здійснення державних закупівель вартістю від 50 тисяч гривень (раніше поріг був від 200 тисяч гривень).

Також Закон зобов'язує замовника надавати звіти у систему ProZorro про всі закупівлі вартістю від 1 копійки (раніше - від 50 тисяч гривень).

Крім того, переможець у тендері матиме 24 години на виправлення незначних помилок у тендерній пропозиції.

Впроваджено диференційовану платню за подання скарги в Антимонопольний комітет України (через окрему постанову Кабміну). Нардепи зазначили, що це дасть змогу припинити необґрунтоване оскарження великої кількості закупівель і затримку проведення тендерів.

Передбачено повернення плати у разі задоволення скарги постачальника.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189538_nformatsya-pro-publchn-zakupvl-vnositsya-po-novomu

Закон посилює відповідальність за порушення законодавства для недобросовісних замовників і запроваджує персональну відповідальність посадових осіб. Зокрема, якщо будуть придбані товари, роботи та послуги до/без закупівлі або буде укладено договір до/без закупівлі, то на керівника замовника чекає штраф від 2 тисяч до 10 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (34 000 - 170 000 грн).

Крім того, для боротьби з демпінгом система публічних закупівель вказуватиме на аномально низьку ціну, і постачальник має її обґрунтувати для укладення договору із замовником.

Передбачені нові інструменти для підвищення ефективності закупівель, зокрема електронні каталоги ProZorro Market та посади уповноважених осіб для професіоналізації закупівель.

Закон вводиться в дію 19 квітня 2020 року, крім розділу VI, який вводиться в дію 19 жовтня 2020 року.

Як вже писала ЮРЛІГА, інформація про публічні закупівлі вноситься по-новому.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини