Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Кодекс про банкрутство запрацює з 1 січня 2020: законопроект включений у порядок денний

Реклама

16 вересня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 2131-1 про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства. Ініціатор - політична партія "Слуга народу". 2 жовтня нардепи включили законопроект в порядок денний.

З цим та іншими законопроектами можна буде ознайомитися у відповідному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН з моменту їх появи у системі.

Проект Закону передбачає внесення змін до абзацу 1 п. 1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, яким наразі передбачено, що цей Кодекс набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності цим Кодексом. Проектом Закону пропонується змінити дату введення в дію Кодексу на фіксовану - перше січня 2020 року та дату створення електронної торгової системи та авторизації електронних майданчиків - 1 листопада 2019 року.

Наведені зміни зумовлюють внесення змін до абзацу першого п. 6 ст. 25-1 Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства яким наразі передбачено, що Кабмін протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Кодексом повинен розробити та подати до ВР проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям цього Кодексу; забезпечити прийняття та приведення своїх нормативно-правових актів у відповідність із цим Кодексом; забезпечити прийняття та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Кодексом. Проектом Закону пропонується надати Кабміну додатковий час на здійснення вказаних заходів, а саме «протягом року з дня набрання чинності цим Кодексом».

Як зазначено у пояснювальній записці, головною метою проекту є відведення терміну в дію основної частини Кодексу задля створення робочої групи при Міністерстві юстиції, що забезпечить удосконалення та доопрацювання Кодексу України з процедур банкрутства у відповідності та з урахуванням зауважень спільноти арбітражних керуючих, суддів, фахівців в галузі банкрутства, коментарів та пропозицій Головного науково-експертного управління Апарату ВР задля недопущення порушення норм Конституції та законів України та створення ефективної процедури банкрутства, спрямованої на стимулювання інвестиційної та кредитної сфери, а також запуск в найкоротший термін продажу майна банкрутів через дворівневу систему електронних торгів, що підвищить конкурентність серед покупців та зменшить корупційні ризики.

Крім того, 12 вересня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 2131 про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства. Ініціатор - народний депутат Микола Скорик від політичної партії "Опозиційна платформа - За життя". 2 жовтня нардепи також включили цей законопроект в порядок денний.

Проектом Закону також пропонується змінити дату введення в дію Кодексу на фіксовану - 1 вересня 2020 року, не змінюючи дату створення електронної торгової системи та авторизації електронних майданчиків.

Нагадуємо, що перевірити чи не є Ваш бізнес-партнер банкрутом можна у сервісі CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН. CONTR AGENT - це моніторинг у реальному часі, можливість відстежувати діяльність компанії, бізнес-партнерів та отримувати миттєві сповіщення про будь-які зміни.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини