Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Об'єднану громаду не схвалять без її перспективного плану: зареєстровано законопроект

Реклама

30 вересня у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект № 2189 «Про внесення змін до Закону України «Про добровільне об'єднання територіальних громад» (щодо спрощення процедури затвердження перспективних планів формування територій громад Автономної Республіки Крим, областей)».

З проектом Закону можна буде ознайомитися у відповідному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН з моменту його появи у системі.

У разі прийняття цього законопроекту, об'єднані громади створюватимуться виключно за перспективним планом, який, як і тепер, розроблятиметься обласною державною адміністрацією і затверджуватиметься Кабміном. Але процедура більше не передбачатиме етапу схвалення перспективних планів обласними радами.

В пояснювальній записці до проекті Закону зазначено, що практика реалізації Закону «Про добровільне об'єднання територіальних громад» виявила ряд недоліків, які перешкоджають формуванню спроможних громад. Зокрема, обласні ради не завжди вчасно та раціонально приймають рішення про схвалення перспективних планів формування територій громад областей, часто політизуючи цей процес з метою збереження свого впливу на потенційних виборців.

Крім того, поширені випадки створення об'єднаних територіальних громад, склад або адміністративні центри яких не відповідають Методиці формування спроможних територіальних громад та перспективному плану формування територій громад. Бюджети таких об'єднаних територіальних громад залишаються дотаційними, що значною мірою обмежує можливості відповідних органів місцевого самоврядування в повній мірі реалізовувати покладені на них повноваження.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини