Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РАУ висловилася проти скорочення верховних суддів

Реклама

РАУ закликає нардепів провести доопрацювання законопроекту № 1008 у демократичний, прозорий і професійний спосіб, з обов'язковим зверненням до Венеціанської комісії за висновком щодо цього проекту Закону.

З цим та іншими законопроектами можна ознайомитися у відповідному модулі ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Замовте тестовий доступ тут.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189262_rada-pdtrimu-skorochennya-klkost-verkhovnikh-suddv

Відповідне рішення про звернення до Верховної Ради, Президента та міжнародних організацій РАУ прийняла під час засідання в Одесі 21 вересня.

Зазначено, що у НААУ викликає серйозну тривогу пропозиція про створення Комісії з питань доброчесності та етики при Вищій раді правосуддя та надання їй широких повноважень, які дозволяють пряме зовнішнє втручання у діяльність ВРП та її членів. Асоціація вважає за необхідне виключити з проекту Закону положення про зазначену Комісію.

У зверненні зазначено, що створення подібної комісії та надання їй таких повноважень є прямим порушенням принципу незалежності ВРП як конституційного органу суддівського врядування, що має ключовий вплив на формування суддівського корпусу та забезпечення діяльності судової влади. Фактично, закладається неприйнятний механізм зовнішнього впливу і політичного тиску на ВРП і ВККС і судову систему України в цілому. Зазначене створює загрозу не лише незалежності конституційного органу, але й суверенітету держави Україна як такому.

Окрім того, НААУ вбачає очевидні ризики незалежності членів ВРП, у тому числі і обраних до складу ВРП адвокатурою, у пропозиції виключити положення про ухвалення рішень Вищої ради правосуддя в нарадчій кімнаті.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189351_rsu-zvernulasya-do-nardepv-vdnosno-skorochennya-suddv

Крім того, НААУ звертає увагу, що надзвичайний ризик для забезпечення гарантій всього обсягу конституційних прав громадян становить пропозиція законопроекту щодо скорочення кількісного складу Верховного суду з 200 до 100.

За наявної кількості у понад 66 тисяч нерозглянутих справ у Верховному суді, скорочення кількості суддів заблокує доступ до касаційної інстанції на найближчі роки; прогнозованим строком отримання рішення стане 5-6 років. Навіть за наявної кількості суддів у Верховному суді майже 90% проваджень розглядається у порядку письмової процедури без виклику сторін. Це порушує повноту реалізації конституційного права громадян на професійну правничу допомогу, адже адвокати не мають можливості представити суду аргументи сторони захисту.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189169_apu-vimaga-obgovoriti-skorochennya-verkhovnikh-suddv-z-advokatami

НААУ переконана, що реалізація положень законопроекту № 1008 послабить роль адвокатури у розбудові правової держави та позбавить реальних гарантій захисту від стороннього впливу суддів, членів ВРП і ВККС. Конституційні права громадян, гарантовані Конституцією України, Конвенцією про захист прав людини

та основоположних свобод перетворяться на декларації.

Також НААУ вважає, що законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» не може бути ухвалений без висновку Європейської Комісії «За демократію через право» (Венеціанської Комісії).

Висновки й рекомендації Венеціанської Комісії з конституційно-правових питань є певним еталоном, за яким оцінюють відповідність правових основ функціонування держави загальновизнаним європейським стандартам демократії, захисту прав людини й верховенства права.

Нагадуємо, що Рада Суддів України та Аосоціація правників України підтримують позицію необхідності доопрацювання проекту Закону № 1008.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини