Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Державні виплати візьмуть на контроль: законопроект прийнято за основу

Реклама

Народні депутати підтримують ініціативу врегулювати основні засади здійснення верифікації державних виплат в Україні.

Відповідний законопроект № 1231 «Про верифікацію та моніторинг державних виплат», поданий Головою Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики Д. Гетманцевим, було прийнято в першому читанні за основу 20 вересня. Таке рішення підтримали 254 народні обранці.

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував прийняти зазначений законопроект за основу в першому читанні з урахуванням положень альтернативного законопроекту № 1231-1 н.д. Н. Королевської.

Законопроектом визначено основні завдання, права та обов'язки Мінфіну в частині здійснення верифікації державних виплат, визначено повноваження органів, що здійснюють державні виплати; врегульовано основні питання збору, обробки, захисту та аналізу інформації, отриманої від суб'єктів надання інформації; визначено основні етапи верифікації та перелік інформації, яка використовується для здійснення верифікації та моніторингу держвиплат.

Також законопроектом окреслено порядок надання рекомендацій органам, що здійснюють держвиплати, та опрацювання ними рекомендацій, а також підходи щодо повернення неправомірно отриманої реципієнтом держвиплати.

Передбачено, що орган, що здійснює верифікацію та моніторинг державних виплат (Мінфін), матиме право:

- безкоштовно одержувати інформацію, необхідну для здійснення верифікації та моніторингу державних виплат, персональні дані, інформацію з автоматизованих інформаційних систем, реєстрів, баз даних, володільцем, розпорядником та/або адміністратором яких є суб'єкти надання інформації, у тому числі інформацію з обмеженим доступом;

- користуватися Національною системою конфіденційного зв'язку та іншими технічними засобами;

- утворювати комісії та робочі групи, організовувати конференції, семінари і наради з питань верифікації та моніторингу державних виплат тощо.

Запропоновано, що органи, що здійснюють державні виплати, матимуть повноваження:

1) проводити додаткові перевірки інформації, наданої реципієнтами під час звернення за державними виплатами та під час опрацювання рекомендацій, наданих Мінфіномт;

2) надсилати запити для отримання інформації, яка впливає на право реципієнтів на отримання державних виплат;

3) приймати рішення щодо припинення або продовження державних виплат реципієнтам за результатами опрацювання рекомендацій, наданих Мінфіном;

4) здійснювати передбачені законодавством заходи щодо повернення та/або стягнення сум неправомірно отриманих держвиплат.

Нагадаємо, Мінфін при здійсненні повноважень з контролю за дотриманням бюджетного законодавства більше не має права отримувати інформацію, яка містить персональні дані українців. Право Мінфіну отримувати інформацію, що містить персональні дані, визнане неконституційним. Таке рішення № 7-р/2018 виніс Конституційний Суд. Однак двомя місяцями пізніше Мінфіну знову відкрили безперешкодний доступ до персональних даних українців.

З текстом законопроекту може буде ознайомитися в модулі "Законопроекти" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини