Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінено підсудність ВАКС

Реклама

Верховна Рада на ранковому засіданні 18 вересня прийняла Закон щодо початку роботи антикорупційного суду (проект № 1025 ).

Закон набуде чинності з дня, наступного за опублікуванням.

Закон поширює підсудність Вищого антикорупційного суду (апеляційної палати, слідчих суддів) на кримінальні провадження, відомості за якими в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені:

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189057_peremoga-zapratsyuvav-vishchiy-antikoruptsyniy-sud

1) з дня набрання чинності Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо початку роботи Вищого антикорупційного суду»;

2) до дня набрання ним чинності, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалося Національним антикорупційним бюро України та закінчено прокурорами Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

З дня набрання чинності Законом у провадженнях, досудове розслідування яких здійснюється НАБУ або закінчено прокурорами САП:

1) слідчі судді припиняють приймати до розгляду клопотання та скарги, а суди першої інстанції - обвинувальні акти, клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру та про звільнення від кримінальної відповідальності. Клопотання та обвинувальні акти подаються до ВАКС;

2) суди апеляційної інстанції припиняють приймати до розгляду апеляційні скарги;

3) клопотання та скарги, які надійшли до слідчих суддів і не розглянуті до дня набрання чинності Законом, передаються до ВАКС;

4) якщо судовий розгляд у судах першої та апеляційної інстанцій не закінчено до набрання чинності Законом, провадження передаються до ВАКС;

5) судові рішення, ухвалені до набрання чинності Законом, оскаржуються за правилами підсудності, передбаченими КПК;

6) заяви про перегляд за нововиявленими обставинами судових рішень, ухвалених судами першої та апеляційної інстанцій до набрання чинності Законом подаються до ВАКС.

У разі об'єднання в одному провадженні матеріалів досудових розслідувань щодо декількох осіб, підозрюваних у вчиненні одного кримінального правопорушення, або щодо однієї особи, підозрюваної у вчиненні кількох кримінальних правопорушень, серед яких є кримінальні провадження, підсудні ВАКС, судове провадження здійснює Вищий антикорупційний суд, якщо виділення в окреме провадження матеріалів кримінального провадження, які не віднесені до підсудності цього суду, може негативно вплинути на повноту судового розгляду.

При зміні обвинувачення в суді під час розгляду справи ВАКС таке кримінальне провадження продовжує розглядати ВАКС. У разі якщо суд вийде за межі висунутого обвинувачення, зазначеного в обвинувальному акті, відповідне кримінальне провадження продовжує розглядатися як таке, що підсудне Вищому антикорупційному суду.

Відповідні зміни внесено і в перехідні положення Кримінального процесуального кодексу.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/189152_deputati-mayzhe-zgodn-zmniti-pdsudnst-vaks

Нагадаємо, за основу 10 вересня була прийнята інша редакція законопроекту, зокрема, передбачалось змінити підсудність саме з 5 вересня.

Також читайте, чим займається Вищий антикорупційний суд

Слідкувати за розглядом справ у Вищому антикорупційному суді можна за допомогою сервісу "Розклад засідань", реалізованому у VERDICTUM. Переконатись у зручності системи можна, замовивши тестовий доступ.

Як вже писала ЮРЛІГА, ВАКС розпочав роботу 5 вересня.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини