Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Самозайнята особа, зареєстрована як ФОП, не платить ЄСВ: зразкове рішення

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/169424_do-platnikv-sv-z-zoni-ato-sankts-ne-zastosovuyutsya-zrazkove-rshennya-vs

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув зразкову справу щодо сплати єдиного соціального внеску самозайнятою особою, яка одночасно зареєстрована як ФОП, провадження у якій було відкрите 21 травня.


Скорочене рішення проголошено в судовому засіданні 2 вересня 2019 року. Повний текст рішення буде складено протягом п'яти днів. Ознайомитися з ним першим можна, поставивши справу № 520/3939/19 на контроль у VERDICTUM. Референт повідомить про надходження рішення, як тільки його внесуть в ЄДРСР.

Позивач є самозайнятою особою (судовим експертом) та одночасно зареєстрований як фізична особа - підприємець і перебуває на спрощеній системі оподаткування. Він просить скасувати вимогу ДФС про сплату боргу (недоїмки) з ЄСВ, оскільки вважає, що податковим законодавством виключена можливість подвійного взяття на облік особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, у разі коли фізична особа вже взята на облік як самозайнята особа. Позивач вважає, що з урахуванням того, що діяльність судового експерта підпадає під визначення незалежної професійної діяльності, то доходи отримані від здійснення такої діяльності підлягають оподаткуванню згідно зі статтею 178 Податкового кодексу України лише у випадку, якщо така особа не зареєстрована як фізична особа-підприємець відповідно до вимог законодавства.

Верховний Суд скасував вимогу про сплату боргу (недоїмки зі сплати єдиного соціального внеску, оскільки податковим законодавством виключена можливість подвійного взяття на облік особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, у разі коли фізична особа вже взята на облік як самозайнята.

Зверніть увагу, що зразкове рішення стосується всіх самозайнятих осіб, яка є платником єдиного внеску, у межах провадження незалежної професійної діяльності (наукової, літературної, артистичної, художньої, освітньої, викладацької, медичної практики, адвокатської, нотаріальної практик, релігійної (місіонерської) діяльності).

Дізнатись про наявність податкового боргу можна у системі перевірки бізнес-партнерів CONTRAGENT. Підключення до CONTR AGENT API дає можливість отримувати інформацію про юридичних, фізичних осіб та ФОП в автоматичному режимі та інтегрувати дані контрагентів безпосередньо до інформаційних систем вашої компанії (CRM, 1С, SAP, АБС та інше).

Нагадаємо, КАС ВС ухвалив ряд зразкових рішень: щодо виплат пенсій переселенцям, навіть якщо вони повернулися на неконтрольовану територію; щодо відмови від ID-паспорта (ВП переглянула цю справу і дозволила українцям оформляти паспорт-книжечку); щодо перерахунку військової пенсії; щодо видачі прокуратурою довідки про зарплату для перерахунку пенсій; щодо незастосування санкцій до платників ЄСВ із зони АТО та інші. Про всі зразкові рішення вже писала ЮРЛІГА.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини