Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

"Зеленому" тарифу для домашніх СЕС бути: Закон офіційно опубліковано

Реклама

6 серпня Президент підписав Закон "Про внесення змін до статті 91 Закону України «Про альтернативні джерела енергії» щодо врегулювання питання генерації електричної енергії приватними домогосподарствами.

Сьогодні, 8 серпня, вищезазначений документ оприлюднено у газеті "Голос України". Закон набуває чинності з дня, наступного за днем його опублікування, - 9 серпня 2019 року.

Закон розроблено з метою забезпечення прав та законних інтересів споживачів, що встановили або планували до кінця 2019 року встановити домашню сонячну електростанцію потужністю до 30 кВт. Метою законопроекту є усунення неузгодженості у визначенні порядку встановлення рівня "зеленого" тарифу для приватних домогосподарств, генеруючі установки яких виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання.

Як зазначено у пояснювальні записці, 2019 рік передбачається як перехідний період для приватних домогосподарств, генеруючі установки яких виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання та встановлена потужність яких не перевищує 30 кВт.

Тому в таблиці коефіцієнтів "зеленого" тарифу 2019 рік є останнім роком дії "зеленого" тарифу для такої категорії електроенергії.

Також, відповідно до ст. 9-1 Закону "Про альтернативні джерела енергії" "зелений" тариф на електричну енергію, вироблену генеруючими установками приватних домогосподарств, встановлена потужність яких не перевищує 50 кВт, встановлюється єдиним для всіх приватних домогосподарств за кожним видом альтернативного джерела енергії.

У вищезазначених нормах відсутні обмеження стосовно необхідності розташування генеруючих установок приватних домогосподарств на дахах та/або фасадах. Це дає можливість застосовувати зазначені норми до сонячних електричних станцій домогосподарств потужністю до 30 кВт до кінця 2019 року. Одночасно з цим, у Законі не було передбачено порядку встановлення рівня "зеленого" тарифу для таких домогосподарств.

Вищезазначене зумовлює необхідність внесення змін до Закону "Про альтернативні джерела енергії", які передбачать визначення порядку встановлення рівня "зеленого" тарифу для всіх приватних домогосподарств, які виробляють електричну енергію з енергії сонячного випромінювання без конкретизації вимог щодо їх розміщення та встановленої потужності.

Для суб'єктів господарювання, приватних домогосподарств і споживачів, у тому числі енергетичних кооперативів, які виробляють електричну енергію з використанням альтернативних джерел енергії, "зелений" тариф встановлюється до 1 січня 2030 року. Фіксований мінімальний розмір "зеленого" тарифу для суб'єктів господарювання, приватних домогосподарств і споживачів, у тому числі енергетичних кооперативів, встановлюється шляхом перерахування в євро "зеленого" тарифу, розрахованого за правилами Закону, станом на 1 січня 2009 року за офіційним валютним курсом НБУ на зазначену дату.

"Зелений" тариф для об'єктів електроенергетики, введених в експлуатацію до 31 грудня 2024 року, та приватних домогосподарств і споживачів, у тому числі енергетичних кооперативів, договір про купівлю-продаж електричної енергії з якими укладено до 31 грудня 2024 року, не може бути меншим за фіксований мінімальний розмір "зеленого" тарифу, який на дату останнього у кожному кварталі засідання НКРЕКП перераховується в гривні за середнім офіційним валютним курсом НБУ за останніх 30 календарних днів, що передують даті такого засідання.

Дізнавайтеся про набуття чинності НПА в модулі "Календар юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Побачити усі переваги ІПС ЛІГА:ЗАКОН можна, скориставшись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини