Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Адвокат має право покинути судове засідання через необлаштоване робоче місце

Реклама

У разі неможливості надання адвокатом професійної правничої допомоги в неналежно облаштованому залі судових засідань (без наявності щонайменше столу та стільців для адвоката та його клієнта з можливістю їхнього безперешкодного конфіденційного спілкування) залишення адвокатом такої зали судових засідань не може розцінюватись як порушення правил адвокатської етики, трактуватись як прояв неповаги до суду та слугувати притягненню адвоката до відповідальності встановленої Законом.

Відповідне рішення РАУ № 86 прийнято 26 червня 2019 року.

Підставою для звернення до РАУ стало порушення прав адвокатів та їх клієнтів, оскільки, як вважали заявники, в Дніпровському районному суді міста Києва для 25 обвинувачених та 53 захисників судом не надані належні умови для ефективної участі у розгляді справи через відсутність спеціально облаштованих тимчасових робочих місць, що призвело до порушення права на захист.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187589_rau-dozvolila-advokatskim-obdnannyam-zaluchati-samozaynyatikh-advokatv-ale-tlki-za-dogovorom

Відповідно до ст. 13 Закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" адвокат, який здійснює адвокатську діяльність індивідуально, є самозайнятою особою, а тому на нього розповсюджується законодавство щодо умов праці, зокрема, щодо робочого місця адвоката.

Термін робочого місця визначається як у КЗпП , так і у інших нормативно-правових актах. З огляду на це, можна визначити термін робочого місця, як місця постійного або тимчасового перебування працівника в процесі трудової діяльності.

У відповідності до ДБН "Будинки і споруди. Суди" площа залу судових засідань поділяється на дві основні зони: процесуальну зону та зону для розміщення відвідувачів та осіб, задіяних у справі. Глибина процесуальної зони залу судових засідань повинна становити не менше ніж 5,5 м у залах для розгляду кримінальних справ з кількістю місць для відвідувачів до 50 та не менше ніж 6,5 м у залах для розгляду кримінальних справ з кількістю місць для відвідувачів 50 та більше осіб з урахуванням можливого збільшення числа учасників процесу при розгляді складних резонансних справ, а також числа підсудних. Місця для адвокатів повинні розміщуватись поруч (перед) із підзоною для підсудних із конвоєм. Віддалення підзони для підсудних від зони для відвідувачів повинно бути не менше ніж 2,0 м.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/188132_na-advokatskomu-spit-mozhna-koristuvatisya-tlki-rozdrukovanimi-npa

Саме на державу покладається обов'язок забезпечити адвоката тимчасовим робочим місцем (із наявністю щонайменше стола та стільця) при здійсненні представництва інтересів особи в суді, яке відповідатиме санітарним та будівельним нормам та правилам, забезпечуватиме можливість адвоката безперешкодно спілкуватись з клієнтом без ризику бути підслуханим третіми особами, враховуватиме можливість використання сучасних технічних можливостей для аналізу документів у електронному вигляді.

Відсутність вищезазначених умов для роботи адвоката є по суті перешкодою для належного захисту інтересів клієнта та унеможливлює виконання ним конституційної функції - надання професійної правничої допомоги.

Як вже писала ЮРЛІГА, на засіданні 26 червня були ухвалені рішення щодо підтвердження повноважень у суді копією ордера, засвідченою адвокатом; щодо відмови у контракті адвокату, який надає безоплатну вторинну правову допомогу; щодо визначення Мінфіном орієнтовного гонорару адвоката за представництво держорганів; щодо обов'язкусудів приймати чорно-білий ордер; щодо коментарів у Facebook на адресу керівників адвокатури; щодо недопустимості використання на адвокатському іспиті джерел, відмінних від роздрукованих НПА.

Зверніть увагу, що на адвокатському іспиті можна користуватися тільки роздрукованими НПА. Офіційні тексти нормативно-правових актів ви можете роздрукувати з модулю "Законодавство України", оскільки НПА вищих органів влади, розміщені в ІПС ЛІГА:ЗАКОН перевірені Міністерством юстиції при внесенні до Єдиного реєстру нормативно-правових актів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини