Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Зеленський доручив перевірити усі держреєстри і зайнятися електронним переписом населення

Реклама

29 липня Президент підписав Указ № 558/2019 «Про деякі заходи щодо поліпшення доступу фізичних та юридичних осіб до електронних послуг», що спрямований на упорядкування та забезпечення прозорості роботи державних реєстрів, розвиток сучасних засобів електронної ідентифікації та запровадження пріоритетних для громадян і бізнесу електронних державних послуг.

Документ передбачає проведення повного аудиту роботи державних реєстрів у тримісячний строк.

Передбачено запровадження єдиного веб-порталу електронних послуг, де українці зможуть за допомогою електронного кабінету отримувати доступ до інформації щодо себе в державних реєстрах (наприклад, про майно, землю, транспорт, податки і доходи) та пріоритетні електронні державні послуги.

Так, Указом першочергово передбачається реалізація електронних послуг, пов'язаних із народженням дитини (проект «єМалятко»), реєстрацією її місця проживання, реєстрацією фізичної особи як платника податків під час першого оформлення паспорта громадянина України, перевіркою наявності у водія документів тощо.

Нагадуємо, що про державну реєстрацію народження дитини можна дізнатися в модулі "Ситуації для юриста", розміщеній в Інформаційно-правових системах ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Також документом передбачено опрацювання у взаємодії з ЦВК питання щодо започаткування механізму тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси шляхом подання виборцем відповідної заяви в електронній формі, можливості запровадження електронного голосування під час виборів, референдуму.

Крім того, В. Зеленський доручив вжити заходів щодо забезпечення можливості подання суб'єктами господарювання звітності в електронній формі.

«Сьогодні в Україні нараховується понад 350 державних реєстрів, більшість з яких функціонують абсолютно неефективно та непрозоро. Це є головною причиною виникнення рейдерства, корупції та інших схем при наданні різноманітних державних послуг, наприклад у будівельній чи земельній сферах», - зазначив радник Президента України Михайло Федоров.

За його словами, аудит реєстрів та подальше їхнє упорядкування, поширення єдиного ідентифікатора фізичної особи для пов'язання даних з різних реєстрів і впровадження електронної взаємодії дасть змогу не вимагати від громадян постійно одну й ту саму інформацію та різноманітні довідки і значно спростити всі державні послуги.

Дізнавайтеся про набуття чинності НПА в модулі "Календар юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН.

Як вже писала ЮРЛІГА, "е-малятко": батьки при реєстрації новонароджених отримають комплекс послуг.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини