Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ встановив мінімальні вимоги до банків щодо організації управління проблемними активами

Реклама

Нацбанк спрямовує роботу банків на зниження рівня непрацюючих кредитів, висока частка яких визначена одним з системних ризиків для фінансової стабільності України.

Таке рішення закріплено в постанові Правління НБУ від 18 липня 2019 року № 97 "Про затвердження Положення про організацію процесу управління проблемними активами в банках України". Постанова набрала чинності 25 липня 2019 року.

Положення визначає:

- перелік проблемних активів (потенційно проблемні; непрацюючі активи; стягнуте майно, що перейшло у власність банку на підставі реалізації прав заставодержателя);

- складові процесу управління проблемними активами (система раннього реагування; запровадження інструментів врегулювання заборгованості за непрацюючими активами; управління стягнутим майном);

- вимоги до організаційних аспектів управління проблемними активами (наявність трирічної стратегії та оперативного плану скорочення рівня та обсягу таких активів; створення окремого підрозділу роботи з непрацюючими активами; моніторинг ефективності процесу).

Запровадження системи раннього реагування має забезпечити виявлення на ранньому етапі потенційно проблемних активів та управління ними. Основним інструментарієм цієї системи мають стати визначені банком індикатори раннього попередження, спрямовані на завчасне виявлення ознак потенційної проблемності боржників, а також комплекс потенційно прийнятних заходів для упередження перетворення таких активів у непрацюючі.

Щодо управління заборгованістю за непрацюючими активами у Положенні міститься вимога банкам розробити та запровадити спеціальні процедури та інструменти врегулювання. Вибір найбільш прийнятних з них, включаючи реструктуризацію, позасудове або судове врегулювання, залежатиме від потенційної платоспроможності боржника, а також його готовності співпрацювати з банком.

Окрему увагу в Положенні приділено процесу управління стягнутим майном. Від банків, зокрема, вимагається наявність плану продажу такого майна, внутрішньобанківських процедур щодо його утримання, експлуатації, охорони та страхування від втрати/пошкодження.

Документ також визначає необхідність розроблення банками стратегії управління проблемними активами. Така стратегія має передбачати наявність реалістичних цільових показників скорочення рівня та обсягу як непрацюючих активів, так і стягнутого майна, що перебуває на балансі банку, а також шляхи досягнення цих показників.

Оскільки запровадження вимог Положення вимагатиме від банків реалізації комплексу організаційних, операційних та технологічних заходів, регулятор передбачив 14-місячний строк для поетапної імплементації його вимог. Він закінчується восени 2020 року. Зокрема, у постанові прописано Графік запровадження банками України вимог Положення.

Нагадаємо, під час ведення бізнесу важливо достеменно знати, з ким маєш справу. Поставити на контроль свого бізнес-партнера та переглядати повну карту контрагента можна в зручному сервісі CONTR AGENT від ЛІГА:ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини