Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МОН оновило вимоги до електронних освітніх ресурсів

Реклама

МОН оновило Положення про електронні освітні ресурси.

Відповідний наказ № 749 від 29 травня 2019 року було зареєстровано в Мін'юсті.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/187428_e-pdruchniki-mayut-vzamodyati-znatsonalnoyu-osvtnoyu-e-platformoyu

Положення визначає поняття електронних освітніх ресурсів, їх основні види, вимоги до них, порядок розроблення та впровадження.

Електронні освітні ресурси - засоби навчання на цифрових носіях будь-якого типу або розміщені в інформаційно-телекомунікаційних системах, які відтворюються за допомогою електронних технічних засобів і застосовуються в освітньому процесі.

Електронні освітні ресурси створюються для забезпечення модернізації освітнього процесу, надання рівного доступу учасникам освітнього процесу незалежно від місця проживання та форми навчання.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183600_uchn-ta-vchitel-zmozhut-bezkoshtovno-otrimati-e-pdruchniki

За функціональною ознакою їх поділяють на:

електронні навчальні видання (електронна версія друкованого підручника, електронний підручник, електронний практикум, електронна хрестоматія, електронний курс лекцій, електронний навчальний посібник тощо);

електронні довідкові видання (електронний довідник, електронна енциклопедія, електронний словник тощо);

електронні практичні видання (збірник віртуальних лабораторних робіт, електронні методичні рекомендації, електронний робочий зошит тощо).

За наявністю друкованої версії електронні освітні ресурси поділяють на:

електронні версії друкованих видань;

самостійні електронні видання або матеріали, що не мають друкованих аналогів.

Організаційно-допоміжні електронні освітні ресурси, які можуть входити до складу основних ЕОР або публікуватися самостійно: аудіовізуальний твір; електронний довідник; електронний словник; електронні методичні рекомендації; електронні тести; електронні дидактичні демонстраційні матеріали тощо.

Електронний навчальний посібник може містити: теоретичний матеріал з його систематизованим викладенням, що відповідає навчальній програмі; контрольні запитання до кожної теми; практико-орієнтовані компетентнісні завдання різних рівнів складності; тестові завдання; словник; список основної та додаткової літератури тощо.

Електронні освітні ресурси можуть створюватися і використовуватися в одному закладі освіти відповідно до законодавства. Педагогічну доцільність застосування у такому разі забезпечить директор (керівник) закладу освіти.

Електронні освітні ресурси, яким надано гриф, можуть розміщуватися на спеціальному інформаційному ресурсі. При цьому ЕОР має супроводжуватися: методичними рекомендаціями щодо його використання в освітньому процесі педагогічними працівниками; настановою користувача; інструкцією з інсталяції (за потреби).

Наказ набере чинності з дня офіційного опублікування.

З усіма нормативно-правовими актами, необхідними в освітній діяльності, можна ознайомитися в модулі "Законодавство" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Переконайтесь у зручності подання інформації, замовивши тестовий доступ.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини