Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
ЗЕД

Взаємини ЄС і України у сфері енергетики: опубліковано новий Закон

Реклама

Опубліковано Закон № 2739-VIII, яким затверджено Рішення Ради асоціації між Україною та ЄС про внесення змін і доповнень до Додатка XXVII до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами - членами. Відповідні зміни та доповнення посилюють процес моніторингу наближення законодавства України до права ЄС в енергетичному секторі.

Нормативний акт опубліковано в газеті «Голос України» сьогодні, 2 липня. Закон набуває чинності через 10 днів після його офіційного опублікування.

У документі наведені Директиви та Регламенти, які Україна зобов'язалася імплементувати в рамках Договору про заснування Енергетичного Співтовариства щодо:

- електроенергії;

- газу;

- нафти;

- енергоефективності.

Також у Рішенні містяться акти, що повинні бути впроваджені Україною, які виходить за межі зобов'язань України за Договором про заснування Енергетичного Співтовариства щодо:

- газу;

- пошуку та розвідування вуглеводнів;

- енергоефективності - енергетичної характеристики будівель;

- енергоефективності - екодизайну;

- ядерної енергетики.

Ефективна імплементація acquis ЄС

Згідно з додатком, Україна утримається від будь-яких дій, що негативно впливають на завдання або результати наближення свого національного законодавства до acquis ЄС в енергетичному секторі.

Україна скасовує положення свого національного законодавства або припиняє внутрішні практики, що є несумісними з правом Союзу або з її національним законодавством, наближеним до права Союзу в енергетичному секторі.

Консультації

Україна проводить консультації з Європейською Комісією щодо сумісності з положеннями acquis ЄС будь-якої відповідної законодавчої пропозиції до набрання чинності такої пропозиції.

Оцінювання сумісності може включати рекомендації щодо законопроекту або його частин, які Європейська Комісія вважає несумісними з acquis ЄС. Комісія може, на власний розсуд, проводити консультації з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства або організовувати експертні місії.

Оцінювання сумісності необхідно завершити протягом 3 місяців з дати надходження англомовної версії законопроекту або протягом довшого строку, що може бути погоджений Комісією та Україною.

У разі відсутності реакції Європейської Комісії протягом вказаного строку Україна може вводити законопроект в дію. Однак це не означає, що Європейська Комісія вважає законопроект сумісним з acquis ЄС.

Звітування перед Радою асоціації

Напередодні свого щорічного засідання Рада асоціації інформує Європейську Комісію про всі висновки, які надані Україні.

Україна письмово звітує перед Радою асоціації за три місяці до її щорічного засідання про результати, досягнуті у сфері імплементації реформи енергетичного сектора.

У такому звіті необхідно:

- детально розглянути у який спосіб Україна врахувала висновки та рекомендації;

- надати інформацію про ефективне застосування ухвалених законів.

Про набрання чинності н/п актами можна дізнатись у модулі "Календар юриста" ІПС ЛІГА:ЗАКОН. Побачити всі переваги ІПС ЛІГА:ЗАКОН можна, скориставшись тестовим доступом.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини