Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Сфера державної реєстрації потребує реформування: Нотаріальна палата має план подолання рейдерства

Реклама

26 червня Нотаріальна палата України провела круглий стіл, на якому представила стратегічний план зупинення рейдерства у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу.

Відкриваючи захід, Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко наголосив на надзвичайній актуальності теми подолання рейдерства: саме тому запропонована стратегія має лягти в основу нового антирейдерського закону, проект якого буде передано народним депутатам (на круглому столі були присутні, зокрема, Вікторія Пташник та Руслан Сидорович) для реєстрації в Парламенті.


«За цим круглим столом зібрались люди, які доклали багато зусиль для захисту права власності. Факт рейдерства є беззаперечним, тому пропонуємо основні кроки протидії, які мають бути реалізовані», - додала Ольга Оніщук, Перший віце-президент Нотаріальної палати України.

Стратегічний план НПУ має на меті виправлення проблем, які накопичились за останні 5 років реформування сфери державної реєстрації і пропонує шляхи подолання рейдерства в державних реєстрах; земельного рейдерства; рейдерства при створенні, поділі, знищенні об'єктів нерухомості та інших видів рейдерства.

На окремих видах рейдерських дій зупинився Валентин Войтовський, київський приватний нотаріус. Зокрема, зміна власника на підставі підроблених документів можлива через відсутність захисту юридичних документів, за якими змінюються або припиняються права на нерухомість і бізнес. Проблем додало і скасування печаток. Крім того, використовуються підроблені довідки БТІ, безстрокові довіреності, видані до 2007 року. Поширеною є підробка рішень судів, зокрема, «винесених» на непідконтрольних територіях та Криму до 2008 року, адже їх неможливо перевірити за запитами або в ЄДРСР, який в повному обсязі запрацював лише в 2008-2009 роках [всі внесені в реєстр рішення доступні в VERDICTUM]. Крім того, при первинній реєстрації юридичної особи підробляють установчі документи, реєструють юрособу з ознаками фіктивності [перевірити свого бізнес-партнера можна в CONTRAGENT].

Пан Войтовський представив наступні шляхи подолання зазначених проблем. По-перше, має бути створений електронний реєстр нотаріальних дій, який взаємодіятиме з іншими реєстрами, міститиме відскановані документи, що завіряє нотаріус. Також має бути забезпечено єдиний цикл державної реєстрації.

По-друге, пропонується повернути обов'язкове нотаріальне засвідчення всіх документів, на підставі яких змінюються, припиняються права на нерухомість і бізнес.
По-третє, нагально необхідно повернути захищені бланки, адже використання білого паперу є дешевшим і зручнішим для зловмисників.

Неправомірна зміна власника можлива і через «дірявий» доступ до реєстрів. Поширилось є таке явище як «фіктивний суб'єкт державної реєстрації»: на посадах держреєстраторів працювали особи, що передали свої документи зловмисникам, які здійснювали реєстраційні дії за допомогою ключів цих осіб.

Як пізніше повідомила Ольга Матвіїва, директор ГО «Бізнес-Варта», щойно затримали директора одного з акредитованих Мінюстом комунальних підприємств, який підозрюється в несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин, що призвело до підробки інформації. Під час обшуку у нього було знайдено 8 ключів для доступу до реєстрів Мінюсту та які дають можливість внесення змін до Державного реєстру речових прав на неухоме майно та їх обтяжень. Поліція підозрює, що цей директор причетний до ряду рейдерських захоплень. Сьогодні Києво-Святошинський районний суд Київської області мав обрати підозрюваному запобіжний захід.

Наголошуючи, що підробкою інформації при держреєстрації займаються саме такі комунальні та державні підприємства, нотаріуси пропонують остаточно їх ліквідувати.

По-четверте, необхідно створити єдиний реєстр державних реєстраторів, оскільки на сайті Мін'юсту розміщено лише список суб'єктів державної реєстрації (без контактів, ПІБ тощо).
По-п'яте, має бути забезпечена можливість блокування використання ІР-адрес: хоча зараз і заборонено здійснювати реєстрацію за межами «своєї» області, по суті безконтрольна видача ключів дозволяє зібрати зловмисникам флешки з ряду областей.

«Проблема є не лише технічною та організаційною, вона має й ІТ-складову, тому ми плануємо підсилити Державне підприємство «Національні інформаційні системи» професійними порядними людьми», - окреслив позицію виконавчої влади Олексій Гончарук, заступник Глави Адміністрації Президента.

Представники ж законодавчої влади (яких ми маємо можливість достроково замінити 21 липня - в день виборів до Верховної Ради), а саме - Вікторія Пташник, поставила справедливе питання, чи не варто скасувати ініціативи цієї п'ятирічки та повернутись до минулого регулювання, якщо тоді ситуація була кращою. До того ж вона порадила не реєструвати законопроект саме зараз, адже Парламент нинішнього скликання все одно не встигне його прийняти, тож подати його краще новим депутатам.

На темі зміни власника без відома самого власника в результаті незаконних або недбалих дій реєстратора зупинився Юрій Пилипенко, голова відділення НПУ у Львівські області. Подолати цю складову рейдерства пропонується, встановивши такі вимоги до держреєстратора: наявність громадянства України, вищої юридичної освіти, володіння державною мовою, стаж роботи у сфері права не менше трьох років, стажування не менше 1 року. Також необхідно ввести обов'язкове страхування відповідальності реєстратора перед третіми особами та встановити чіткі критерії та диференціювати санкції за порушення в сфері держреєстрації.

Проблему ж зміни власника в результаті несанкціонованого доступу до реєстру збираються подолати шляхом унеможливлення проведення реєстраційних дій без виконання кожного кроку алгоритму реєстрації (відсутність сканкопіі, несформоване рішення, перевірка черги заяв, технічний «стоп» реєстру, якщо є зареєстрована заборона вчинення реєстраційних дій тощо). Також пропонуються такі кроки як добровільна процедура усунення порушень та виправлення помилок, допущених держреєстраторами; доступ до реєстру лише через покрокову ідентифікацію; цілодобова технічна можливість блокувати ключ реєстратора.

Сфера державної реєстрації прав є надважливою, адже стосується кожного в нашій країні: і фізичних осіб, і бізнесу. Спрощення процедур, яке намагались забезпечити для просування у рейтингу Doing Business, призвело до проблем, що намагались подолати рядом антирейдерських законів. Менше з тим, тема рейдерства залишається актуальною в Україні, а його подолання є нешвидким процесом. Захист власності є справою рук самих власників, тож контролюйте статус своєї нерухомості та землі в єдиному реєстрі прав. Зараз існує забагато схем (про частину яких розказали нотаріуси), які дозволяють переоформити ваше майно без вашого відома. Отримати оперативну інформацію щодо реєстраційних дій щодо нерухомості можна за допомогою таких сервісів як SMS-Маяк та SMS-Маяк Земля.

Про те, як все починалось, читайте в інтерв'ю з тодішнім директором Департаменту державної реєстрації Мінюсту Сергієм Бенедисюком (бесіду вела Марина Ясинська).

Марина Ясинська, головний редактор ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини