Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Повноваження ВККС щодо кваліфоцінювання суддів є дискреційними – ВС

Реклама

Жоден суб`єкт чи орган, в тому числі і суд, не може втручатися у здійснення своїх повноважень Вищою кваліфікаційною комісією суддів щодо кваліфоцінювання суддів. А самі повноваження комісії є дискреційними.

Такий висновок 10 червня 2019 року зробила колегія суддів КАС ВС під час розгляду справи № 9901/292/19 за позовом до ВККС про визнання бездіяльності протиправною, зобов'язання вчинити певні дії.

Ознайомитися з повним текстом постанови можна у Verdictum.

Особа звернулась до суду з проханням визнати протиправною бездіяльність відповідача, яка полягала у непризначенні та непроведенні співбесіди в межах кваліфікаційного оцінювання, та вимагала зобов'язати відповідача все ж таки виконати цю дію.

Верховний Суд відмовив у задоволенні позову з огляду на наступне.

Судом встановлено, що підставою для зупинення кваліфікаційного оцінювання стосовно позивача у справі слугувало звернення до Національного агентства з питань запобігання корупції з повідомленням про обставини, що можуть свідчити про порушення позивачем у справі законодавства у сфері запобігання корупції.

Відповідачем зазначено, що через три місяці Комісія отримала відповідь від Агентства щодо відсутності порушень.

Разом з тим, для визнання бездіяльності протиправною недостатньо одного лише факту неналежного та/або несвоєчасного виконання обов`язкових дій. Важливими є також конкретні причини, умови та обставини, через які дії, що підлягали обов`язковому виконанню відповідно до Закону «Про судоустрій і статус суддів», фактично не були виконані чи були виконані з порушенням строків. Значення мають юридичний зміст, значимість, тривалість та межі бездіяльності, фактичні підстави її припинення, а також шкідливість бездіяльності для прав та інтересів заінтересованої особи.

Така правова позиція викладена в постановах ВП ВС від 19 квітня 2018 року в справі № 800/426/17 та від 6 грудня 2018 року в справі № 800/259/17.

Судом встановлено, що непроведення Вищою кваліфікаційною комісією суддів кваліфікаційного оцінювання позивача у справі зумовлене перезавантаженістю органу у зв`язку з кваліфікаційним оцінюванням понад 5500 діючих суддів, відбором нових суддів до судів 1 інстанції, конкурсом до Вищого суду з питань інтелектуальної власності; конкурсом до Вищого антикорупційного суду, другим конкурсним відбором до ВС.

Оцінюючи спірні правовідносини, Суд зазначає, що в межах спірних правовідносин тривалість оцінювання позивача також обумовлена вибуттям доповідача та необхідністю його заміни.

Також Суд вважає за необхідне зазначити, що повноваження відповідача стосовно кваліфікаційного оцінювання кандидата на посаду судді є дискреційними.

Відтак, Вища кваліфікаційна комісія суддів України під час кваліфікаційного оцінювання позивача у справі не допустила протиправної бездіяльності, діяла в межах повноважень та в межах законодавства.

Що стосується вимог щодо зобов`язання відповідача у справі призначити та провести в межах кваліфікаційного оцінювання співбесіду, то враховуючи похідний характер заявлених вимог та відсутність в діях Комісії протиправної бездіяльності, Суд визнає відсутніми підстави для задоволення зазначених позовних вимог.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини