Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Використовувати прекурсори в освітніх та наукових цілях стане легше

Реклама

Кабмін спростив процедуру використання прекурсорів (хімічних речовин і реагентів) для навчання і досліджень у закладах освіти та наукових установах.

Відповідне рішення прийнято на урядовому засіданні 19 червня 2019 року.

У МОН нагадали, що прекурсор (лат. praecursor чи англ. precursor - попередник) - хімічна речовина, вихідний компонент (реагент) або учасник проміжних реакцій при синтезі будь-якої речовини. Тобто з одного прекурсору за участю інших прекурсорів утворюється нова речовина.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/186300_vish-otrimayut-dostup-do-elektronnikh-naukovikh-baz-danikh

За словами Міністра освіти і науки Лілії Гриневич, досліди з використанням прекурсорів - невід'ємна частина для вивчення основних курсів з органічної, неорганічної, аналітичної та фізичної хімії, а також хімії високомолекулярних сполук.

Зараз усі обов'язки з обліку, зберігання та видачі прекурсорів є виключно на керівникові закладу освіти чи наукової установи. Щоб провести класичне демонстраційне дослідження чи лабораторну роботу, викладачу треба в день проведення звернутися до керівника закладу (факультету) та оформити низку документів за його підписом. Після цього - пройти кількаетапну процедуру отримання прекурсорів. Через це досліди або взагалі не проводили, або свідомо порушували правила використання прекурсорів.

Зайві обмеження також негативно впливали на можливості міжнародної співпраці науковців та отримання грантів.

Новий Порядок використання прекурсорів передбачає таке:

- спрощується система обліку, зберігання та видачі прекурсорів: ці функції замість керівника закладу покладаються на визначену матеріально відповідальну особу та комісію з контролю за обігом прекурсорів;

- для забезпечення контролю за обігом прекурсорів у закладі освіти, науковій установі створюється спеціальна комісія з трьох осіб на чолі із заступником керівника закладу, наукової установи або керівника підрозділу;

- надається можливість зберігати прекурсори в лабораторіях та спеціалізованих приміщеннях закладів освіти, наукових установ в обсягах семестрової/піврічної потреби в них. Це має бути окреме приміщення, обладнане відповідно до вимог МВС;

- керівники підрозділів зможуть формувати замовлення на прекурсори на підставі семестрової/піврічної потреби в них. На основі цих замовлень матеріально відповідальна особа видаватиме прекурсори для проведення демонстраційних, лабораторних і практичних робіт.

Водночас у документі враховано всі вимоги щодо контролю за обігом прекурсорів відповідно до Закону «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори».

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини