Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Ухвалено Закон про тимчасові слідчі комісії ВР у процедурі імпічменту

Реклама

Верховна Рада прийняла Закон "Про тимчасові слідчі комісії і тимчасові спеціальні комісії Верховної Ради України" (проект № 1098), який передбачає запровадження процедури імпічменту Президента

Мета даного Закону - врегулювання повноважень ВР щодо визначення статусу, порядку створення та діяльності тимчасових слідчих комісій, тимчасових спеціальних комісій та спеціальної тимчасової слідчої комісії для проведення розслідування під час процедури усунення Президента з посади в порядку імпічменту.

Відповідно до документа, слідча комісія утворюється ВР, якщо за це проголосувала не менш як одна третина від її конституційного складу.

Підставами для утворення слідчої комісії можуть бути повідомлення про порушення Конституції, законів України державними органами, органами місцевого самоврядування, їх посадовими, службовими особами, керівниками (або посадовими особами, що виконують їх обов'язки) підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, громадських об'єднань, що становлять суспільний інтерес, у тому числі:

- повідомлення про обставини, які загрожують суверенітету, територіальній цілісності України або її економічним, науково-технічним, національно-культурним, соціальним інтересам, охороні довкілля;

- повідомлення про масове порушення прав, свобод і законних інтересів громадян, їх об'єднань або зловживання владою посадовими, службовими особами, що завдало істотної шкоди суспільним інтересам.

Слідча комісія не може утворюватися з питань:

- здійснення правосуддя судом;

- встановлення наявності чи відсутності вини особи у вчиненні кримінального правопорушення;

- яке є предметом діяльності утвореної ВР іншої слідчої комісії.

Конституцією визначено, що імпічмент є особливою процедурою притягнення до відповідальності Президента . Але статтею 111 Конституції передбачено лише такі підстави для проведення імпічменту - у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину.

Закон унормовує дочасне припинення повноважень Президента.

Як вже писала ЮРЛІГА, Президент подав у Раду законопроект про імпічмент.

Актуальне законодавство, правова картина дня, шаблони договорів, ситуації для юриста та судова практика завжди доступні у системах ЛІГА:ЗАКОН.

Обирайте зараз - отримуйте подарункові сертифікати!

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини