Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Суд зобов'язав ДФС відкликати лист про критерії блокування податкових накладних

Реклама

Окружний адміністративний суд м. Києва зобов'язав Державну фіскальну службу України відкликати лист від 5 листопада 2018 року № 4065/99-99-07-05-04-18 "Критерії ризиковості платника податків", як такий що не підлягає виконанню.

Відповідне рішення по справі № 640/1240/19 було ухвалено 26 квітня 2019 року і може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Слідкувати за рухом справи можна, поставивши її на контроль у системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

Суд вирішив, що критерії ризиковості платника податку не підлягають виконанню, оскільки всупереч законодавству вони не затверджені нормативним актом ДФС та не погоджені Міністерством фінансів України.

Разом з тим, критерії ризиковості платника податку мають ознаки регуляторного акта, оскільки встановлюють норми права, передбачають неодноразове їх застосування щодо невизначеного кола осіб та здійснюють безпосередній вплив на господарську діяльність суб'єктів господарювання, так як спрямовані на правове регулювання відносин щодо визначення платників податків, які відповідають критеріям ризиковості, що є підставою для зупинення реєстрації податкових накладних, сформованих таким платником податків.

Органи виконавчої влади мають дотримуватися регуляторних процедур при ухваленні таких актів. У разі порушення зазначених вимог нормативно-правові акти вважаються такими, що не набрали чинності, і не можуть бути застосовані.

"Критерії ризиковості платника податку не були зареєстровані у Міністерстві юстиції України (протилежного відповідачем суду не доведено), а відтак вважаються такими, що не набрали чинності, і не можуть бути застосовані", - зазначено в рішенні суду.

Нагадаємо, раніше Верховний Суд вирішив, що лист ДФС України від 21 березня 2018 року №959/99-99-07-18 (який також містить критерії ризиковості) не є джерелом права і не може бути підставою для зупинення реєстрації податкових накладних.

Докладно про це рішення та його наслідки читайте в аналітичній статті: Кінець системи блокування реєстрації податкових накладних версії 2018 року: невже з'явилася надія?

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини