Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати збираються заборонити ароматизовані сигарети

Реклама

На своєму засіданні 23 квітня Комітет з питань охорони здоров'я розглянув проект Закону «Про внесення змін до Закону «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення» щодо заборони тютюнових виробів з характерним смаком чи запахом» (№ 9073), а також альтернативний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо заборони тютюнових виробів з характерним смаком чи запахом» (№ 9073-1).

Народні депутати наголошували на необхідності заборони тютюнових виробів з характерним смаком чи запахом, оскільки вони, зокрема, сприяють поширенню такої шкідливої звички як куріння серед жінок та підлітків.

Комітет рекомендував відхилити законопроект № 9073.

Відповідно, Верховній Раді рекомендовано в першому читанні підтримати законопроект № 9073-1.

У альтернативному законопроекті пропонується доповнити термінологічний апарат Закону новими термінами "інгредієнти", "добавка", "ароматизатор", "характеризуючий аромат".

Пропонується заборонити смакові добавки (запахи фруктів, солодких спецій, ментолу тощо) не тільки у сигаретах, а також у тютюні для самокруток і сигарилах, які останнім часом набули значної поширеності в Україні.

Вводиться заборона на виробництво на імпорт з метою реалізації на території України тютюнових виробів, що містять ароматизатори в будь-якому з наступних компонентів: фільтрах, упаковках, капсулах або будь-яких технічних особливостях, які дозволяють модифікацію запаху або смаку зазначених тютюнових виробів або інтенсивності їх диму.

Не забороняється використання добавок, які є необхідними для виробництва тютюнових виробів, у тому числі цукру задля відновлення цукру, що втрачається під час процесу сушіння тютюну, за умови, що такі добавки не призводять до створення продукту з характеризуючим ароматом та не підвищують до значного або вимірюваного ступеню залежність, канцерогенні, мутагенічні, або репротоксичні властивості тютюнового виробу.

Внесення змін, передбачених проектом Закону, не потребує додаткових матеріальних та інших фінансових витрат з Державного бюджету України.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини