Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дайджест подій Вищої ради правосуддя за 15-22 квітня

Реклама

1. Погоджено тимчасову кількість суддів в окружних судах

До ВРП надійшло звернення в ДСА України із пропозицією погодити кількість суддів в окружних судах, в якому, зокрема, зазначено, що при розрахунках за основу узяте модельну чисельність суддів, яка забезпечуватиме однакове навантаження на всіх суддів, виходячи з плану розгляду модельних справ та модельного річного навантаження на суддю - 183 модельні справи на рік; враховано прогнозовані коефіцієнти зміни динаміки надходження судових справ, а також фактичну чисельність суддів у діючих місцевих судах та можливість заповнення майбутніх вакансій. ВРП вирішила погодити на 2019 рік тимчасову кількість суддів в окружних судах згідно з додатком, зобов'язати Державну судову адміністрацію України опрацювати пропозиції місцевих та апеляційних судів і в місячний термін передати ВРП доопрацьовані пропозиції щодо кількості суддів в окружних судах. Рішення прийнято з техніко- юридичними правками.

2. Погоджено тимчасову кількість суддів в апеляційних судах, утворених в апеляційних округах

ВРП вирішила погодити на 2019 рік тимчасову кількість суддів в апеляційних судах, утворених в апеляційних округах, яка була визначена Державною судновою адміністрацією України на 2018 рік. Зобов'язати ДСАУкраїни опрацювати пропозиції апеляційних судів та в місячний термін передати Вищій раді правосуддя доопрацьовані пропозиції щодо кількості суддів в апеляційних судах. Рішення прийнято з техніко- юридичними правками.

3. Двох суддів відсторонено від правосуддя

На підставі рішення Другої Дисциплінарної палати ВРП суддю Голосіївського районного суду міста Києва Андрія Новака відсторонено від здійснення правосуддя. Рядків дії відсторонення суддів від здійснення правосуддя - до ухвалення ВРП рішення про їх звільнення з посади або скасування рішення Дисциплінарної палати. ВРП ухвалила тимчасово, строком на шість місяців, відсторонити суддю Южноукраїнського міського суду Миколаївської області Олену Волкову від здійснення правосуддя з позбавленням права на отримання доплат до посадового окладу судді та обов'язковим направленням до Національної школи суддів України для проходження курсу підвищення кваліфікації з питань суддівської етики і застосування норм кримінального процесуального законодавства та подальшим кваліфікаційним оцінюванням для підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя у відповідному суді.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185753_prezident - priznachiv - 86 - suddv

4. Президент призначить суддю господарського суду міста Києва

ВРП вирішила внести подання Президентові України про призначення Сергія Стасюка на посаду судді господарського суду міста Києва. Суддя пройшов кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді, рішенням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України його визнано таким, що відповідає займаній посаді, та рекомендовано для призначення на посаду.

5. Двох суддів звільнено у відставку

ВРП ухвалила звільнити Дениса Нев'ядомського з посади судді Київського районного суду міста Харкова у відставку. Також Вища рада правосуддя ухвалила звільнити Сергія Васильчука з посади судді Черняхівського районного суду Житомирської області у відставку.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185487_antikoruptsyn - sudd - sklali - prisyagu - prezident - vrit - u - kozhnogo

6. Припинено відставку судді у зв'язку з повторним призначенням на посаду судді

Задорожна Л. І. рішенням Вищої заради правосуддя від 15 серпня 2017 року звільнена з посади судді Теплицького районного суду Вінницької області у зв'язку з поданням заяви про відставку. ВРП ухвалила припинити відставку Задорожної Л. І. у зв'язку з призначенням її на посаду судді Вищого антикорупційного суду.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/185604_golovoyu - vishcho - radi - pravosuddya - obrano - volodimira - govorukhu

7. Припинено повноваження Голови Вищої заради правосуддя Ігоря Бенедисюка, Раду очолив Володимир Говоруха

16 квітня 2019 року Ігор Бенедисюк подавши заяву про припинення повноважень Голови Вищої заради правосуддя, якові було задоволено. Головою Вищої заради правосуддя обрано Володимира Говоруху. Згідно із протоколом лічильної комісії з виборів Голови ВРП від 16 квітня 2019 року за результатами таємного голосування за вказану кандидатуру проголосувало 17 членів ВРП, що становить більше половини від конституційного складу Ради. У зв'зку з обранням пана Говоруху виведено зі складу Першої Дисциплінарної палати ВРП та здійснено повторний автоматизований розподіл скарг щодо дисциплінарних проступків суддів (дисциплінарних скарг), дисциплінарних справ, які булі йому розподілені

8. ВРП відреагувала на повідомлення про втручання у діяльність судді Обухівського районного суду Київської області

У повідомленні суддя Максим Кравченко зазначив, що під година розгляду справи йому неодноразово заявлялися безпідставні відводи, заявник звертався з дисциплінарною скаргою на дії судді та з повідомленням про вчинення цим суддею злочинів. Перевіркою встановлено, що скарги на дії судді Кравченка М. В. надходили від вказаної особини до Вищої заради правосуддя. ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розкриття злочину у кримінальному провадженні за фактом втручання у діяльність судді Обухівського районного суду Київської області М. Кравченка

9. ВРП розглянула повідомлення судді Східного апеляційного господарського суду Олексія Плахова про втручання в його діяльність як судді позивача у справі та його адвоката

У повідомленні суддя, зокрема, зазначає, що 7 лютого 2019 року про 11:09 та 11:11 на його телефон надійшли sms - повідомлення про зарахування на його особові рахунки операторів мобільного зв'язку "Kyivstar" та "Vodafone" грошів у сумі 1000 гривень. Суддя Плахов О. В. вважає, що грошові кошти в сумі 1000 гривень булі перераховані на його особисті рахунки адвокатом Родзинським А. А. або керівником товариства з обмеженою відповідальністю "Ліцензіар.УА" з метою подальшого звинувачення його у корупційних діях, наявності перед ними заборгованості або схилення до виконання певних дій на їхню користь, а також усунення його від участі у розгляді господарських справ за їхньою участю. ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні з приводу втручання в діяльність судових органів.

10. Обстріл будинку судді Рівненського міського суду свідчить про втручання в діяльність судді зі здійснення правосуддя

ВРП розглянула повідомлення голови Рівненського міського суду Рівненської області Петра Денисюка про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя. Денисюк П. Д. вказав, що 25 лютого 2019 року про 1 годині 55 хвилин за місцем його проживання невідомі особини здійснили напад із застосуванням вогнепальної зброї (на думання працівників поліції - автоматів) та вибухівки. Під година нападу здійснено більше дванадцяти пострілів, якими пошкоджено всі вікна та стіни кімнат будинку, в тому числі вхідні двері та фундамент будинку. ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР за повідомленням судді.

11. ВРП ухвалила звернутися до Нацполіції щодо вжиття заходів із забезпечення безпеки суддів, учасників судових процесів та працівників апаратів судів, на адресі яких надійшли листи-погрози за підписом нібито громадської організації "С14"

Вища рада правосуддя 18 квітня 2019 року розглянула повідомлення голови Чугуївського міського суду Харківської області Зіновія Гуменного Івановича, голови Вовчанського районного суду Харківської області Максима Глоби, в.о. голови Токмацького районного суду Запорізької області Наталії Новікової Валеріївни, голови господарського суду Івано - Франківської області Марини Шіляк, голови господарського суду Тернопільської області Сергія Стопника про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя. У повідомленнях суддів зазначено, що 16 квітня 2019 року з електронної адреси нібито громадської організації "С14" надійшли листи-погрози такого змісту : "НАСТАВШИ ГОДИНА! Дочекалась суддівська мразота, 21 квітня буде вдень жалоби за співробітниками прокуратури і суддів, хоч би в крові по коліна, аби вільна Україна, герої не вмирають - вмирають вороги"!.

12. ВРП звернеться до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину за фактом нападу на суддю господарського суду Одеської області

ВРП розглянула повідомлення голови господарського суду Одеської області Володимира Петрова про втручання в діяльність судді цього самого суду Ірини Малярчук щодо здійснення правосуддя.

19 липня 2017 року здійснено напад на вказану біля автостоянки, поряд із приміщенням господарського суду Одеської області. Невідомі особини, підбігши до судді Малярчук І.А., вилили рідину невизначеного складу на обличчя та тіло судді, заподіявши тілесні ушкодження у вигляді опіку очей, після чого зникли з місця події.

13. ВРП розглянула повідомлення суддів апеляційного суду міста Києва про втручання в їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя

Під година розгляду справи суддям Оніщуку М. І. та Шебуєвій В. А. на мобільні телефони почали надходити від невідомих осіб повідомлення, які містили інформацію про зарахування коштів на банківські рахунки суддів та наполегливі прохання вчинити певні дії під година розгляду справи. ВРП ухвалила звернутися до ГПУ щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні, внесеному до ЄРДР 19 липня 2017 року за ознаками кримінального правопорушення за фактом втручання в діяльність суддів.

14. ВРП звертає увагу ГПУ на необхідність забезпечення ефективного досудового розслідування у кримінальних провадженнях за фактами втручання окремих громадян у діяльність суддів у судах міста Кривого Рогу Дніпропетровської області

Суддя Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Наталія Князєва повідомила, що у судновому засіданні 11 грудня 2018 року булі присутні вільні слухачі, які порушували порядок у судновому засіданні, у зв'язку із чим у справі було оголошено перерву, викликано співробітників органів Національної поліції. Після перерви судові розпорядники намагалися здійснити перевірку документів у осіб, які бажали бути присутніми під година продовження розгляду справи, проте три особини чоловічої статі, не підкоряючись вимогам судових розпорядників та застосовуючи до них фізичну силу, увірвались до зали суднового засідання, почали голосно кричати, грюкати кулаками по меблях, чим унеможливили розгляд справи суддею Князєвою Н. В. Крім того, зазначені особини спричинили судновому розпоряднику легкі тілесні ушкодження у виді забою м'яких тканин, про що було подане відповідну заяву до поліції.

15. ВРП звертається до начальника Управління захисту економіки в Рівненській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України щодо недопущення співробітниками поліції дій, які порушують гарантії незалежності суддів

ВРП розглянула повідомлення судді Дубенського міськрайонного суду Рівненської області Олександри Жуковської про втручання у її діяльність щодо здійснення правосуддя. На переконання судді Жуковської О. Ю., збір інформації стосовно неї, ініційований Управлінням захисту економіки в Рівненській області, здійснюється з метою підриву її авторитету як судді. Суддя розцінює це як "помсту" за прийняття ухвали у справі про адміністративне правопорушення та намагання вплинути на неї в майбутньому під година розгляду інших матеріалів, які надходять від цього підрозділу поліції.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини