Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спори між підприємствами енергетики та ж/к послуг врегулює НКРЕКУ

Реклама

НКРЕКП визначила порядок врегулювання спорів, що виникають між суб'єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг.

Відповідну постанову Комісії № 156 було затверджено 5 лютого 2019 року, вона набрала чинності 20 квітня.

Затверджений Порядок установлює процедуру досудового врегулювання НКРЕКП спорів, що виникають між суб'єктами господарювання, які провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг та державне регулювання діяльності яких здійснюється НКРЕКП відповідно до Закону "Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг".

Відносини, що виникають під час споживання суб'єктами господарювання енергії та/або комунальних послуг, цим Порядком не регулюються.

Спори між суб'єктами господарювання врегульовуються у прозорий та недискримінаційний спосіб.

НКРЕКП врегульовує спори, що виникають між суб'єктами господарювання, з питань доступу/приєднання до електричних, теплових та газових мереж, нафто- та продуктопроводів, мереж централізованого водопостачання і водовідведення; дотримання суб'єктами господарювання ліцензійних умов та інших питань, розгляд яких віднесено законом до компетенції Комісії.

Результатом врегулювання спору є рішення НКРЕКП, прийняте на засіданні, що проводиться у формі відкритого слухання.

Суб'єкти господарювання для досудового врегулювання спору можуть звернутись до НКРЕКП із спільною заявою встановленої форми. Протягом 10 робочих днів з дня реєстрації заяви НКРЕКП письмово повідомить сторони про її прийняття або залишення без розгляду із зазначенням підстав. НКРЕКП розглядає спір протягом 2 календарних місяців з дати реєстрації заяви.

Для з'ясування обставин спору та надання можливості сторонам самостійно його врегулювати НКРЕКП може проводити попередні слухання в межах граничних строків процедури врегулювання спору з урахуванням строків призупинення процедури проведення попередніх слухань.

За результатами розгляду спору НКРЕКП приймає рішення про:

1) припинення розгляду спору у разі відсутності порушення законодавства та/або ліцензійних умов; виявлення порушення законодавства та/або ліцензійних умов та його (їх) усунення суб'єктом господарювання (суб'єктами господарювання) у процесі врегулювання спору; укладення сторонами спору угоди про врегулювання спору; повторної неявки сторін спору на попередні слухання;

2) зобов'язання припинити суб'єктом господарювання, що провадить діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, порушення ліцензійних умов та законодавства у відповідній сфері.

Рішення НКРЕКП, прийняте під час досудового розгляду спору, є обов'язковим до виконання сторонами спору і може бути оскаржене в суді.

Питання досудового врегулювання спорів неодноразово розглядалися в матеріалах аналітичного видання ЮРИСТ&ЗАКОН.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини