Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Депутати збираються ввести податок на виведений капітал

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/171038_podatok-na-vivedeniy-kaptal-z-2019-roku-shcho-proponu-prezidentskiy-zakonoproekt

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендував Верховній Раді прийняти за основу президентський законопроект № 8557 щодо податку на виведений капітал, зареєстрований ще в липні 2018 року.

Передбачалась заміна з 1 січня 2019 року податку на прибуток підприємств податком на виведений капітал. До 31 грудня 2021 року дозволяється застосування податку на прибуток підприємств банками за їх рішенням.

Податком на виведений капітал оподатковуватимуться:

- операції з виведення капіталу: виплата дивідендів на користь неплатника податку, виплата частини прибутку державними некорпоратизованими, казенними чи комунальними підприємствами, повернення внесків власнику корпоративних прав - неплатнику податку (у сумі, що перевищує вартість внеску, здійсненого засновником та/або власником до статутного капіталу такої юридичної особи) тощо;

- операції, прирівняні до операцій з виведення капіталу: проценти, сплачені нерезидентам - пов'язаним особам і нерезидентам, зареєстрованим у державах, що є низькоподатковими юрисдикціями; виплата (переказ), що здійснюється у зв'язку з переказом коштів з рахунків в українських банках на рахунки платника податку, відкриті за кордоном, погашенням зобов'язань, що виникли за договорами, виконання яких не призводить до зарахування коштів на рахунки платників податку в українських банках або до отримання платником податку майна, робіт, послуг, господарські операції, визнані контрольованими за правилами трансфертного ціноутворення, якщо їх умови не відповідають принципу "витягнутої руки", в частині донарахованих сум тощо.

Податок платитимуть як резиденти так і нерезиденти.

Пропонується застосовувати такі ставки податку на виведений капітал:

15% - до операцій з виведення капіталу;

20% - до операцій, прирівняних до операцій з виведення капіталу (крім зазначених нижче операцій, що оподатковуються за ставкою 5%);

5% - до коштів, сплачених на виконання боргових зобов'язань пов'язаним особам - нерезидентам (у випадках перевищення сукупної суми боргових зобов'язань перед всіма пов'язаними особами - нерезидентами над сумою власного капіталу платника більш ніж у 3,5 раза (для фінансових установ та компаній, що провадять виключно лізингову діяльність, - більш ніж у 10 разів) або реєстрації нерезидента у державі, що є низькоподатковою юрисдикцією, застосовуватиметься ставка 20%).

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184927_nabrali-chinnost-polozhennya-pro-podatkovu-ta-mitnu-sluzhbi

Передбачено створення Реєстру платників податку на виведений капітал, дані якого оприлюднюватимуться на веб-сайті Державної фіскальної служби України. Нагадаємо, що поки законопроект відлежувався в Парламенті, ДФС реформували на Державну податкову та Державну митну служби.

Головне науково-експертне управління також не вбачає юридичних перешкод для прийняття даного законопроекту за основу.

Наступне пленарне засідання ВР відбудеться 23 квітня. Проект постанови про прийняття за основу законопроекту було зареєстровано Ніною Южаніною 11 квітня.

Докладніше про законопроект - в матеріалі ЮРЛІГИ: Податок на виведений капітал з 2019 року: що пропонує президентский законопроект

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини