Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

70 % практики та 30 % теорії: в Україні впроваджуватимуть дуальну освіту

Реклама

В Україні триває робота із впровадження дуальної освіти. Зокрема, розроблено план з реалізації Концепції підготовки фахівців за дуальною формою здобуття освіти, який затвердив Уряд.

Відповідне розпорядження № 214-р було прийнято на урядовому засіданні 3 квітня 2019 року.

Найближчим часом фахівці МОН із зацікавленими сторонами створять Положення про дуальну форму здобуття професійної, а далі - фахової передвищої та вищої освіти. До кінця 2019 року також має бути затверджено типовий договір, який укладатимуть роботодавець, адміністрація закладу та студент (учень). Він визначатиме тривалість навчання, особливості роботи з обладнанням на підприємстві, оплату праці тощо.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/182591_pratsedavts-zmozhut-ukladati-dogovori-z-uchilishchami-dlya-navchannya-personalu---proekt

Паралельно з підготовкою нормативної бази триватиме розробка нових освітніх програм, навчальних планів та критеріїв, за якими оцінюватимуть учнів та студентів. Для того, щоб відстежувати результативність такої освіти, у план окремо заклали моніторинг працевлаштування за фахом випускників, які навчалися за цією формою.

Також Уряд доручив МОН, Мінсоцполітики та за згодою Спільному представницькому органу сторони роботодавців на національному рівні у IV кварталі 2020 року розробити Порядок оцінювання результатів здобуття освітніх і професійних кваліфікацій.

Важливим кроком визначено реалізацію пілотних проектів у закладах вищої та фахової передвищої освіти, що запланована вже на кінець цього року.

МОН нагадало, що дуальна освіта запроваджується для того, щоб учні закладів профосвіти та студенти вишів мали більше можливостей для практичного опанування професій вже під час навчання у закладах. Вона передбачає, що до 70 % практичної підготовки студента відбуватиметься в умовах реального виробництва, тоді як на теоретичні заняття відводиться до 30 %.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини