Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

XV Щорічний юридичний форум АПУ : злиття та поглинання, Rule of Law та кіберзахист

26 березня 2019, 12:51
556
0
Автор:
Реклама

Вже п'ятнадцятий рік поспіль Асоціація правників України проводити Щорічний юридичний форум "Розвиток ринку юридичних послуг в Україні" - найбільший та найавторитетніший захід, який не лише пропонує цінну та актуальну інформацію про розвиток юридичного ринку країни, але й виступає дивною платформою для встановлення корисних ділових контактів.

У форматі Keynote speech Олександр Хвощинськийстарший експерт LS Institute - Центру вивчення професійних юридичних послуг та перспективних правових досліджень поділився з учасниками секретами виживання в умовах жорсткої конкуренції на юридичному ринку.

"Кожен із правників повинний розуміти, що навіть якщо ви працюєте на національному ринку, то до вас у будь-який момент може надійти запитий, вирішення якого потребуватиме знання трендів сьогоднішнього глобального ринку національних послуг", - наголосив пан Олександр.

Деручи сесія проходила у форматі питання-відповідь та була присвячена темі злиття і поглинання компаній, якові модерував Андрій СтельмащукПрезидент АПУ. Він зауважив, що дуже ретельно готувався до цієї сесії та перечитавши усі інтерв 'ю, що давали партнери компаній ЗМІ, щодо об' єднання їхніх фірм з іншими.

Сергій Боярчуковкеруючий партнер "Алєксєєв, Боярчуков та партнери" розповів про ті, чому шляхи їхньої фірми з Trusted Advisors після недовгого годині співпраці розійшлися : "Завжди казав та буду казати, що ідеєю моєї команди є залучення до спільної роботи не з одним юристом, адже нам усім відоме прислів 'я "один в полі - не воїн", а об' єднання кількох та більше фахівців. Щодо нашого злиття, то варто зауважити, що наші дві фірми виявилися двома різними світами. З Trusted Advisors у нас різні підходи, різні цінності. Урок, який я виніс для собі такий - я постарів, а сморід молоді, тому наші різні світогляди ні до чого хорошого не призвели. Хоча наголошую на тому, що іноді такі різні подивися навпаки допомагають, бо фірми доповнюють одна одну. На шкода, так не сталося у нашому випадку".

Гліб Бондар, AVELLUM, Амінат Сулейманова, AVELLUM, Ігор Свечкар, Asters

Тему Rule of Law, його зв'язок з професійною етикою і цінностями в епоху технічної революції розкрила Ірина Паліашвілікеруючий партнер RULG - Ukrainian Legal Group.

За приклад експерт узяла Мартіна Шольца, який завершивши свою каденцію президента IBA наприкінці минулого року (до речі, Мартін - чех, перший президент IBA з нашого регіону Центральної Європи). Одним з головних пріоритетів протягом двох років своєї діяльності він вважав Rule of Law : "На останніх річних зборах IBA у Римі він оголосив нову кампанію з просування та захисту Rule of Law під гаслом "Look after Rule of Law, and it will look after you" - "підбайті про верховенство права, і воно подбає про Вас". IBA підготувала кілька відеороликів на цю тему та виклала їх у відкритий доступ, запропонувавши усім членам поширювати їх у своїх країнах".

"Хочу зупинитися на ситуації у США, де реальним бар' єром перед хаосом та беззаконням стало Rule of Law. Навіть інституції, суспільна мораль та система "checks and balances" (стримувань та противаг) дають збої за нинішньої ситуації: інституції можна руйнувати зсередини, уряд - закрити (на 35 днів - рекорд в історії США), мораль - підірвати, система "checks and balances" може дати збій, але єдине, що ще міцно тримається сьогодні - це закон та суди, тобто Rule of Law. Вважаю, що слід приділити увагу у своєму виступі серйозним проблемам з професійною етикою (не кажучи вже про порушення закону) у середовищі адвокатської спільноти у США, які розкрилися в ході розслідування Спеціального прокурора Мюллера", - акцентує пані Ірина.

Володимир Саєнко, Sayenko Kharenko, Ігор Олехов, BakerMcKenzie, Дар'я Каленюк, Центр протидії корупції, Маргарита Карпенко, DLA Piper, Ірина Паліашвілі, RULG - Ukrainian Legal Group

Ірина Паліашвілі наприкінці свого виступу наголосила на тому, що Rule of law - це не репресивний механізм, це саме втілення демократії, якої так потребує міжнародний юридичний ринок.

Дар'я Каленюквиконавчий директор Центру протидії корупції розповіла про яскраві факти порушень етики адвокатами (зокрема, у сфері корупції), навела приклади "Корупційних кейсів" з оточення американського президента, які свого годині "прогриміли" на увесь світ.

Під година дискусії експерт запропонувала поміркувати над питанням про ті, де межа між захистом клієнта та співучастю у злочині.

"У міні погляд збоку - я не є частиною юридичної професії і адвокатури, і це мені дає можливість бачити багато прикладів, коли юристи, і в деру чергу адвокати, які мають адвокатську ліцензію, і мають певні імунітети, просто зловживають своїми адвокатськими правами для того, щоб покривати недоброчесні дії своїх клієнтів", - зауважила пані Дар'я.

Олег Макаров, "Василь Кісіль і Партнери"

Про юридичний ринок, адвокатуру та її розвиток говорили під годину третьої сесії, якові модерував Андрій Костіндиректор адвокатської компанії ПРАВО, заступник голови Заради адвокатів Одеської області.

Андрій ВишневськийЧлен правління Асоціації правників України і Transparency International Ukraine, адвокат, говорив про майбутнє адвокатури в Україні та тіньовий звіт "Адвокатура України : уроки перших років самоврядності".

"Є три можливі опції, як варіанти вирішення тихий проблем, які представлені у тіньовому звіті:

- лідерство у сфері етичних стандартів бере на собі вища ліга юридичного бізнесу;

- нові адвокати з новими цінностями;

-АПУ як Всеукраїнська громадська організація могла б здійснювати м'який позитивний тиск на НААУ, заохочуючи до вирішення проблем", - наголосив спікер.

Андрій Вишневський та Денис Бугай

Денис БугайПрезидент Асоціації правників України (2013-2017), партнер VB PARTNERS, адвокат, розповів про очікування та сподівання від нової української адвокатури, а також руйнує питання чи наближає нас до них законопроект №9055.

"Хотілося б розповісти про законопроект №9055 як про набір певних механізмів, який може змінити наше адвокатське середовище найближчим часом. І так серед ключові викликів нашої професії:

- нерозуміння ролі адвоката, постійне ототожнення адвоката і клієнта;

- відсутність впливу адвокатури як інституції, на правові процеси в державі;

- слабкість професійних прав та гарантій;

- відстороненість адвокатів від питань самоврядування;

- недостатній професійний та етичний рівень частини адвокатів", - зауважив пан Денис.

Родзинкою заходу ставши інтелектуальний обід за участі спеціальних гостей Оксани Забужкописьменниці, поетеси, есеїстки і публічної інтелектуалки та Лариси Денисенкоукраїнської письменниці, адвокатки, ведучої Громадського радіо. Розмова була про суспільство та країну в цілому та маніпуляцію мистецтвом та історією.

Лариса Денисенко та Оксана Забужко

"На шкода, мі народилися, виросли та живемо в не правовій державі. Самого концепту державного права мі не маємо. Відповідаючи на питання що таке Європа я можу з упевненістю сказати, що це Рим, Париж та Каносса. Поясню чому: Рим - це верховенства права, Париж - декларації прав громадянина, Каносса - розмежування духовної та світської влади. Заглиблюючись в історію, то відомо, що королі булі слухняними та мали духовний авторитет, чого не мають сучасні політики. Не можна не сказати сьогодні про історію, що склалася з автором книги "Кремлівські мережі у Франції" Сесіль Весьє, яка писала книжку з аналізом, викриттям, а на неї подали 6 позовів до суду. Вердикт у справі буде оголошено 31 травня. По завершенні дебатів, який напередодні відбулися, прокурор запропонував виправдати автора книги, але поки доля цієї справи невідома", - наголосила пані Оксана.

Олексій Дідковський, Ірина Нікітіна, Сергій Свириба

Відвертим інтерв 'ю з провідними гравцями ринку співкеруючими партнерами Asters Олексієм Дідковським та Сергієм Свирибою"керувала" Ірина Нікітінаконсультант зi стратегії та розвитку, iдеолог&дослідник LegalTalents.Report. Сморід говорив про створення найбільшої юридичної фірми в історії України, про ті, що мають на меті "захопити" 10% ринку за офіційними даними, і взагалі, планують розвиватися у напрямку регіонів. Перейшли до демократичного підходу в управлінні, відійшовши від одного управляючого і розподілення відповідальних за напрямками не мають: хто має година, тій і вирішує щоденні питання. Але запевнили, що продавати стало легше, тому що кожній практиці чи індустрії відповідає окремий фахівець. Експертиза фірми виграла при цьому злитті - однозначно. Як зізналися партнери, спільного прибутку поки не ділили - злиття тільки почалося. Можливо в кінці цього року поділять перший партнерський прибуток.

За підтримки Axon Partners відбувся пітч юридичних стартапів, з ідеєю яких учасники знайомилися протягом усього форуму та за допомогою наліпок логотипу АПУ обрали трьох найкращих до іншого туру голосуванню. Шляхом онлайн-голосування обрали переможця - WOODPCKR. Це платформа для боротьби бізнесу з порушеннями авторських прав в інтернеті, яка надаватиме можливість знаходити порушення та автоматичний направляти повідомлення про порушників одночасно. Команда отримала 500 євро від спонсора на подальший розвиток.

Артем Стоянов, Тарас Бачинський, Сергій Матвіїв, Олександр Рябець, Тетяна Тітаренко

Вимір регіонального ринку - тема, якові модерував Артем Стоянов, старший партнер юридичної групи LCF.

Спікери Тарас Бачинський, керуючий партнер АТ "Бачинський та партнери", Сергій Матвіїв, керуючий партнер АТ "Матвіїв і Партнери", адвокат, Олександр Рябець, керуючий партнер Legal Partner, голова правління ГО "Спілка юристів Одеської області", та Тетяна Тітаренко, керуючий партнер Legrant, адвокат, детально розповіли про свій секрет успіху і роботові з клієнтами. Обговорили, як успішно вкорінитися у столиці та що чекає класичні юридичні фірми на стику поколінь.

Андрій Романчук

Заключну сесію модерував Андрій Романчуккеруючий партнер MORIS GROUP, адвокат.
Віталій Якушевопераційний директор 10Guards, запевнив, що кібербезпека стосується шкірного, а кібергігієна - обов'язковий курс сучасного юриста. Ігор Коцюбапартнер/R&D та технології CyberDesk, розповів про юристів, які, на його думання, є головними стейкхолдерами в потужних та складних проектах з кібербезпеки. Єгор Аушевспівзасновник Hacken та cyberschool.tech, розповів про Bug Bounty платформи як сучасний спосіб кіберзахисту за допомогою "Етичних хакерів". У свою чергу, Єгор Папишевкерівник напряму кібербезпеки Datas Technology, зіставив дикий Bug Bounty та український бізнес.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини