Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Засуджені та неповнолітні ув'язнені зможуть здобути повну середню освіту: проект

Реклама

МОН винесло на громадське обговорення проект урядової постанови "Про затвердження Порядку організації здобуття повної загальної середньої освіти в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, що належать до сфери управління Міністерства юстиції України".

Проект розроблено для забезпечення доступності повної загальної середньої освіти для засуджених до позбавлення волі на певний строк і довічного позбавлення волі, а також неповнолітніх ув'язнених, щодо яких ведеться досудове слідство і які перебувають в слідчих ізоляторах, що належать до сфери управління Мін'юсту. Він передбачає організацію здобуття освіти засудженими та неповнолітніми ув'язненими в комунальних закладах загальної середньої освіти, за якими закріплені установи виконання покарань, або в державних закладах освіти, що створені при таких установах.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183632_uchn-yak-perebuvayut-u-szo-zmozhut-proyti-derzhavnu-pdsumkovu-atestatsyu

У проекті урядової постанови передбачено, що здобуття освіти може організовуватися за інституційною або індивідуальною формами відповідно до кількості осіб, які потребують отримання освітніх послуг. Для здобуття освіти засудженими та неповнолітніми ув'язненими за інституційною формою створюватимуться класи або класи-комплекти з наповнюваністю від 5 до 30 осіб.

Зарахування засудженого або неповнолітнього ув'язненого до закладу освіти заплановано здійснювати на підставі його заяви або заяви одного з його батьків чи інших законних представників, документа про відповідний рівень загальної середньої освіти. У разі відсутності у засудженого або неповнолітнього ув'язненого документа про відповідний рівень загальної середньої освіти він зараховуватиметься до закладу освіти після визначення рівня його навчальних досягнень шляхом проходження ним річного оцінювання навчальних досягнень та/або державної підсумкової атестації екстерном.

Відрахування здобувача освіти здійснюватиметься в разі здобуття ним повної загальної середньої освіти та отримання відповідного документа про освіту або вибуття здобувача освіти з установи виконання покарань.

Зарахування засуджених і неповнолітніх ув'язнених до закладу освіти, а також їх відрахування заплановано здійснювати наказом керівника закладу освіти за погодженням із начальником установи виконання покарань.

На період проходження атестації засуджених, які навчаються, звільнятимуть від роботи. Заробітна плата їм за цей період не нараховуватиметься.

Засудженим і неповнолітнім ув'язненим, які займаються самоосвітою, адміністрація установи виконання покарань має створити необхідні умови для занять у вільний від роботи час.

Також у проекті визначено порядок організації здобуття освіти засудженими та неповнолітніми ув'язненими в комунальних закладах освіти та здобуття освіти засудженими в закладах освіти при установах виконання покарань.

Зауваження та пропозиції МОН просить надсилати протягом місяця з дня оприлюднення на e-mail: baitemirova@mon.gov.ua (Байтемірова Н. Г.), storchak@mon.gov.ua (Сторчак Н. А.) або за адресою: Міністерство освіти і науки України, проспект Перемоги, 10, м. Київ, 01135.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини