Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Перерахунок військової пенсії: зразкове рішення

Реклама

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув зразкову справу №   240/6263/18 (провадження № Пз/9901/1/19) про підстави перерахунку військової пенсії у зв'язку зі зміною грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців.

Рішенням від 13 березня 2019 року (повний текст - у Verdictum) визнано правомірним перерахунок пенсії військовослужбовців з урахуванням лише трьох складових оновленого грошового забезпечення: окладу за посадою, військовим (спеціальним) званням та надбавки за вислугу років.

Інші види грошового забезпечення (які суд 1 інстанції зобов'язав врахувати, перерахувавши призначену пенсію: додаткова винагорода, допомога на оздоровлення і вирішення соціально-побутових питань, премія, винагорода за участь в АТО) не враховуються при перерахунку, оскільки це не передбачено  постановою Кабінету Міністрів від 21.02.2018 № 103 "Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб" .

ВС відкинув постанову районного суду, якою вирішено спір щодо складових грошового забезпечення, які враховувалися при призначенні пенсії позивача. Зазначено, що призначення та перерахунок пенсії є різними за змістом, підставами та механізмом проведення, порядком обчислення грошового забезпечення (складові, періоди які враховуються) та відповідно врегульовані різними нормами законодавства.

Саме Кабмін наділений правом встановлювати умови, порядок та розміри пенсійних виплат при перерахунку пенсії військовослужбовців, які фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України, у зв'язку зі зміною грошового забезпечення відповідних категорій військовослужбовців. Це передбачено статтею 63 Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" від 09 квітня 1992 року та узгоджується з функціями Уряду , визначеними в пунктах 2, 3 статті 116 Конституції України.

Оскільки Кабмін визначив, що перерахунок військової пенсії можливий лише при оновленні окладу за посадою, званням та надбавки за вислугу років, не можна вимагати врахування інших сум.

Всі типові справи вирішуватимуться таким чином, якщо не зміниться порядок проведення перерахунку пенсій особам, звільненим з військової служби, які отримують пенсію відповідно до Закону "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини