Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Якщо акт скасовано, споживачі газу мають право на відновлення порушених прав, - суддя ОАСК Євгеній Аблов

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184551_sud-viznav-nezakonnimi-minul-tsni-na-gaz

Окружний адміністративний суд м. Києва визнав протиправною та нечинною постанову Кабміну від 27 квітня 2016 року № 315, якою встановлювалися ціни на природний газ.

Відповідна постанова була прийнята у справі № 826/9665/16 і може бути оскаржена. З текстом рішення можна буде ознайомитись у Verdictum. Поставивши справу на контроль, ви отримаєте доступ до постанови, як тільки вона надійде до ЄДРСР.

При розгляді справи, який тягнувся з червня 2016 року , головував суддя Євгеній Аблов. Пан Аблов прокоментував для ЮРЛІГИ ухвалене колегією рішення.

- Пане Євгенію, суд під вашим головуванням 4 березня визнав нечинною постанову Кабміну № 315, але, разом з тим, вона втратила чинність ще раніше - відповідно до іншої урядової постанови від 19 жовтня 2018 р № 867. Чи був сенс у прийнятті судового рішення?

- Суд в рамках адміністративного провадження зобов'язаний надати оцінку правомірності нормативно-правового акту для можливого відновлення порушених прав позивачів. Відтак, судом було прийнято рішення, у відповідності до приписів статті 245 Кодексу адміністративного судочинства України, про визнання протиправною та нечинною постанови Кабінету Міністрів України від 27 квітня 2016 року № 315 "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 1 жовтня 2015 року № 758".

- Назвіть основні аргументи щодо незаконності вказаної постанови.

- У ході судового розгляду, судом було встановлено, що тарифи економічно необґрунтовані та при прийнятті оскаржуваної постанови Кабінету Міністрів України було порушено процедуру її прийняття. Зокрема, Уряд порушив порядок прийняття оскаржуваної постанови в частині її погодження з Секретаріатом Енергетичного Співтовариства та Державною регуляторною службою України, оприлюднення проекту постанови та інше, що загалом призвело до усунення від участі у прийнятті оскаржуваного рішення значного кола заінтересованих осіб. Вказані порушення були визнані судом суттєвими та такими, що свідчать про недотримання при прийнятті даної постанови вимог нормативних актів, що мають вищу юридичну силу.

https://jurliga.ligazakon.net/news/184331_esli-sud-otmenil-zhk-tarify-oplachennye-uslugi-dolzhny-pereschitatat---bolshaya-palata

- Які наслідки визнання акту протиправним?

- Особи, права та охоронювані законом інтереси яких порушувались протиправним актом, що визнаний нечинним, у подальшому мають право звертатись до уповноважених органів для відновлення своїх порушених прав. Так, наприклад у постанові від 16.01.2019 у справі № 757/31606/15-ц (провадження №14-285цс18) Велика Палата Верховного Суду зазначила, що при нарахуванні споживачам послуг, які здійснювалися відповідно до тарифів, визначених рішенням, яке у подальшому скасоване судом, позивач має право на здійснення перерахунку нарахованих йому платежів.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини