Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Велика Палата оприлюднила дайджест висновків у кримінальних справах за 2018 рік

Реклама

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184304_vs-vs-vsu-top-5-visnovkv-pro-pravilne-zastosuvannya-norm-prava

Дайджест судової практики Великої Палати Верховного Суду у кримінальних провадженнях (справах) за 2018 рік вже в ІПС "ЛІГИ:ЗАКОН".

Нагадуємо, що всі судові рішення можна знайти у Verdictum, а ключові позиції Великої Палати зручно відстежувати в модулі "Судова практика" ІПС "ЛІГИ:ЗАКОН".

Висновки Великої Палати згруповані за:

1) провадженнями, переданими на розгляд у зв'язку з необхідністю відступу від висновку щодо застосування норми права у подібних правовідносинах або у зв'язку з тим, що справа містить виключну правову проблему, вирішення якої необхідне для забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовної практики:

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/182767_koli-ogorodzhena-teritorya--skhovishchem-pozitsya-vs

- постанова від 18 квітня 2018 року у справі № 569/1111/16-к

Проникнення як кваліфікуюча ознака розбою передбачає, що особа потрапила у житло, інше приміщення чи сховище незаконно, тобто за відсутності права перебувати в місці, де знаходиться майно (всупереч волі законного володільця, шляхом обману, за відсутності визначених законом підстав чи на порушення встановленого законом порядку). При цьому незаконність проникнення стосується самого факту потрапляння до житла, іншого приміщення чи сховища або перебування в ньому під час вчинення розбою. Спосіб проникнення (застосування фізичних чи інтелектуальних зусиль) принципового значення для встановлення кваліфікуючої ознаки "проникнення" не має. При вирішенні питання про застосування кваліфікуючої ознаки "проникнення у житло, інше приміщення чи сховище" в складі кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 187 КК України, вирішальне значення мають режим доступу до приміщення (вільний/обмежений) під час вчинення розбою та наявність в особи умислу на незаконне входження (потрапляння) до приміщення або незаконне перебування в ньому з метою заволодіння чужим майном.

- постанова від 23 травня 2018 року у справі № 243/6674/17-к

Апеляційні суди зобов'язані відкривати апеляційне провадження за скаргами на ухвали слідчих суддів про надання дозволу на проведення позапланових перевірок.

- постанова від 23 травня 2018 року у справі № 237/1459/17

У разі постановлення слідчим суддею ухвали, що не передбачена кримінальними процесуальними нормами, до яких відсилає положення частини третьої Кримінального процесуального кодексу України, суд апеляційної інстанції не вправі відмовити у перевірці її законності, посилаючись на приписи частини четвертої статті 399 КПК України;

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/180028_zakon-savchenko-chastkovo-zastosovutsya--pslya-21-chervnya-2017-roku

- постанова від 29 серпня 2018 року у справі № 663/537/17

Закон України "Про внесення зміни до Кримінального кодексу України щодо правила складання покарань та зарахування строку попереднього ув'язнення", яким передбачено внесення змін до частини п'ятої статті 72 Кримінального кодексу України та закріплено положення, згідно з яким попереднє ув'язнення зараховується судом у строк покарання у разі засудження до позбавлення волі день за день, є законом про кримінальну відповідальність, який іншим чином погіршує становище особи у розумінні статті 5 КК України

2) переглянутими судовими рішеннями за виключними обставинами у зв'язку з встановленням міжнародною судовою установою, юрисдикція якої визнана Україною, порушення Україною міжнародних зобов'язань при вирішенні цієї справи судом:

- справа"Буглов проти України";

- справа "Ростовцев проти України";

- справа "Мальченко та інші проти України";

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/170376_sprava-shabelnika-bude-pereglyanuta-velika-palata-vzhila-zakhodi-dlya-vikonannya-rshen-spl

- справа "Шабельник проти України;

- справа "Мороз проти України" ;

- справа "Зосимов проти України" ;

- справа "Радченко проти України" ;

- справа "Красюков та інші проти України";

- справа "Рудніченко проти України" ;

- справа "Рашитов та інші проти України" .

Зазначимо, що всі судові рішення без проблем можна знайти у Verdictum. Також у цій системі зручно слідкувати за графіком судових засідань. До 20 березня 2019 року можна придбати систему аналізу судових рішень Verdictum і сервіс моніторингу партнерів ContrAgent зі знижкою 30%.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини