Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Матеріали досудового розслідування заборонено зберігати поза службовими приміщеннями органів прокуратури

Реклама

Генпрокуратура продовжує роботу з удосконалення обліку, руху, зберігання матеріалів досудових розслідувань, а також запобігання розголошенню відомостей досудового розслідування.

Відповідний наказ від 14 січня 2019 року № 5 зареєстровано в Мін'юсті.

Зазначеним наказом затверджено Інструкцію з організації обліку, руху та зберігання матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні, яке здійснюється слідчими органів прокуратури.

В Інструкції визначено порядок: обліку кримінальних проваджень; зберігання матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні, що здійснюється, а також у кримінальному провадженні, що зупинене; обліку та зберігання матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні, у якому прийнято рішення про його закриття; видачі матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні, у якому прийнято рішення про його закриття; інвентаризації матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні, яке здійснюється слідчими органів прокуратури.

Установлено, що передача (транспортування), облік, користування, зберігання, виготовлення (у тому числі копій і витягів) матеріалів досудового розслідування, які містять секретну інформацію, здійснюватимуться відповідно до вимог законодавства у сфері охорони держтаємниці.

Належне зберігання матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні, що здійснюється, а також у кримінальному провадженні, що зупинене, забезпечуватиме слідчий, який здійснює досудове розслідування у цих кримінальних провадженнях. Під час досудового розслідування у кримінальному провадженні групою слідчих - слідчий, якого визначено старшим слідчої групи.

Належне зберігання матеріалів досудового розслідування після передачі прокурору до надання їх суду чи повернення слідчому забезпечуватиме прокурор, який здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням.

Кожен слідчий (старший слідчий групи слідчих) вестиме в електронній формі книгу обліку матеріалів досудового розслідування та інших матеріальних носіїв інформації у кримінальному провадженні, до якої вноситиме відомості про номер кримінального провадження; дату внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань; кваліфікацію правопорушення; дату першого повідомлення про підозру; П. І. Б. підозрюваного; наявні документи про особу підозрюваного; дату виготовлення копій матеріалів досудового розслідування шляхом сканування з паперових носіїв; граничні строки розслідування; підстави і дату передачі (надання) матеріалів досудового розслідування іншій службовій особі чи учаснику кримінального провадження; П. І. Б., посаду або процесуальний статус особи, якій передаються (надаються) матеріали досудового розслідування; повернення матеріалів досудового розслідування (ким та коли повернуто, у повному обсязі чи частково).

Якщо буде встановлено факт відсутності матеріалів досудових розслідувань, експертиз, матеріальних носіїв інформації, керівник органу досудового розслідування негайно (не пізніше доби) письмово (рапортом) повідомить про це керівника відповідного органу прокуратури, у складі якого функціонує орган досудового розслідування, для вирішення ним питання щодо ініціювання службового розслідування.

Передача матеріалів досудового розслідування слідчому, надсилання таких матеріалів за межі органу досудового розслідування здійснюватимуться лише через службу діловодства або працівника, відповідального за ведення діловодства у структурному підрозділі.

Матеріали досудового розслідування, розголошення відомостей про які може вплинути на результати проведення окремих слідчих (розшукових) дій (документи з інформацією про адреси проведення обшуків, прізвища та адреси проживання осіб, з якими планується проведення слідчих дій, тощо), прийматимуться особисто слідчим із подальшою їх реєстрацією у службі діловодства без розголошення змісту документа іншим особам.

Якщо копії документів матеріалів досудового розслідування та матеріальних носіїв інформації надаватимуться учасникам кримінального провадження (захиснику, підозрюваному, обвинуваченому, експертам, спеціалістам та іншим особам відповідно до чинного законодавства України), слідчий має вжити заходів до нерозголошення ними відомостей досудового розслідування.

Кримінальні провадження, у яких здійснюється досудове розслідування, а також кримінальні провадження, досудове розслідування у яких зупинене (у разі, якщо підозрюваний захворів на тяжку хворобу, яка перешкоджає його участі у кримінальному провадженні, за умови підтвердження цього відповідним медичним висновком; оголошено в розшук підозрюваного; слідчий суддя відмовив у задоволенні клопотання про здійснення спеціального досудового розслідування; наявна необхідність виконання процесуальних дій у межах міжнародного співробітництва), зберігаються слідчими у сейфах або металевих шафах, що замикаються та мають пристрої для опечатування. Ключі від сейфа (металевої шафи) знаходитимуться безпосередньо у слідчого, а їх дублікати - у керівника органу досудового розслідування (у сейфі).

Матеріали досудового розслідування поза службовими приміщеннями органів прокуратури зберігати заборонено. Матеріали досудового розслідування у закінченому кримінальному провадженні слідчий передасть прокурору разом з обвинувальним актом.

Матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні, у якому слідчий прийняв рішення про закриття на підставі відповідних норм КПК України, після перевірки законності прийнятого рішення прокурором, що здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, у місячний строк слідчий передасть до архіву для подальшого зберігання.

Матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні, у якому прийнято рішення про його закриття, до завершення процедури оскарження прийнятих рішень у судовому порядку можуть зберігатися у сейфах (металевих шафах), що перебувають у службових кабінетах органу досудового розслідування, з дотриманням відповідних умов зберігання та за наявності у керівника органу досудового розслідування дублікатів ключів від сейфів (металевих шаф).

Видачу з архіву матеріалів досудового розслідування у кримінальному провадженні, у якому прийнято рішення про його закриття, здійснюватиме особа, відповідальна за їх зберігання (архіваріус регіональної прокуратури, працівник або керівник підрозділу опрацювання та зберігання документів Генпрокуратури), за письмовим замовленням прокурора або керівника органу досудового розслідування (особи, яка виконує його обов'язки) у разі витребування прокурором, слідчим суддею, судом; перевірки службової діяльності органу досудового розслідування уповноваженими на те особами; розгляду звернень, скарг, встановлення місцезнаходження раніше вилучених документів, необхідності вивчення інших окремих питань (у тому числі з науковою метою); проведення інвентаризації матеріалів досудового розслідування.

Матеріали досудових розслідувань у закритих кримінальних провадженнях видаватимуть у тимчасове користування на строк, що не перевищує 1 місяць. Передавання їх у постійне користування іншим установам забороняється.

Щоб не допустити незаконне знищення чи втрату матеріалів досудових розслідувань, уповноважені працівники органу досудового розслідування проводитимуть їх інвентаризацію звіряючи їх фактичну наявність з даними обліку та звітності. Інвентаризація матеріалів досудового розслідування може бути черговою (щороку до 15 лютого) та позачерговою. Позачергова інвентаризація призначатиметься і проводитиметься у разі зміни керівника органу досудового розслідування; наявності достовірної інформації про втрату або викрадення матеріалів досудового розслідування; знищення (пошкодження) матеріалів досудового розслідування унаслідок стихійного лиха чи іншої надзвичайної події; перевірки порядку та повноти проведення чергової інвентаризації.

Під час інвентаризації перевірятимуть наявність матеріалів досудового розслідування за Єдиним реєстром досудових розслідувань, звітами, Книгою обліку матеріалів, вивчатимуть попередні акти інвентаризацій, супровідні листи, що відображають рух кримінальних проваджень. Для відновлення втрачених або знищених матеріалів досудового розслідування використовуватимуть інформацію з Єдиного реєстру досудових розслідувань, журналів вхідної та вихідної кореспонденції підрозділів документального забезпечення, наглядових проваджень прокурорів.

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини