Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську
Реклама

1. Порядок "будівельної амністії" спрощено

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184055_poryadok-budvelno-amnst-sproshcheno

Мінрегіон наказом від 14 грудня 2018 року № 342 оновив Порядок проведення техобстеження і прийняття в експлуатацію самобудів. Зміни спрямовані на спрощення та прискорення процедури "будівельної амністії". Зокрема, з додатків виключено інформацію про відповідність місця розташування об'єкта вимогам державних будівельних норм. Раніше така відмітка від місцевого органу містобудування й архітектури була обов'язковою. Також передбачено можливість подання електронної заяви про прийняття в експлуатацію самочинно побудованого об'єкта й усіх необхідних документів. Нині опрацьовуються технічні питання про можливість подання відповідних документів. Крім того, змінено форми документів.

2. За неякісні звіти експертні організації у сфері будівництва позбавлять статусу

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184067_za-neyaksn-zvti-ekspertn-organzats-u-sfer-budvnitstva-pozbavlyat-statusu

Мінрегіон наказом від 31 жовтня 2018 року № 288 удосконалив критерії, яким повинні відповідати експертні організації. Насамперед, в експертних звітах мають бути дотримані норми законодавства у сфері містобудівної діяльності, ДБН, стандарти та інші нормативні акти під час підготовки та надання експертних звітів. Відповідно до цього критерію Держархбудінспекція здійснюватиме перевірки експертних організацій, а за неякісну підготовку та надання експертних звітів - позбавлятимуть статусу. Про нові ДБН-2018 читайте також в аналітичному виданні ЮРИСТ&ЗАКОН.

3. Суд уперше оштрафував за булінг

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184076_za-foto-v-instagram-850-grn-rozglyanuto-pershu-spravu-pro-bulng

Бориспільський міськрайонний суд Київської області, розглянувши справу № 359/933/19 від 5 лютого 2019 року, наклав штраф 850 грн на матір неповнолітньої дівчинки, яка займалася булінгом (школярка вчинила дії психологічного та сексуального насильства із застосуванням засобів електронних комунікацій) стосовно іншої неповнолітньої, виклавши її непристойні фото в мережу Instagram. Відповідно до санкції частини 3 ст. 173-4 КУпАП відповідальність за діяння, передбачене частиною першою цієї статті, вчинене малолітніми або неповнолітніми особами у віці від 14 до 16 років, несуть батьки або особи, які їх замінюють. У судовому засіданні мати неповнолітньої вину у вчиненому визнала і просила суворо не карати. Обставиною, яка пом'якшує правопорушення, визнано щире каяття. Постанова може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Бориспільський міськрайонний суд протягом 10 днів з дня його винесення. З повним текстом рішення можна ознайомитися в системі аналізу судових рішень VERDICTUM.

4. Адвокат може самостійно посвідчувати копію довіреності

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184032_advokat-mozhe-samostyno-zasvdchuvati-kopyu-dovrenost

Верховний Суд, переглянувши відмову в прийнятті скарги через непідтвердження повноважень адвоката на представництво, дійшов висновку, що адвокат має право самостійно посвідчувати копії довіреності. Зазначається, що відповідність копії письмового доказу оригіналу посвідчується підписом учасника справи (із зазначенням дати такого посвідчення). КАС не передбачено подання оригіналів документів на підтвердження повноважень у особи, яка підписала апеляційну скаргу, і окремих спеціальних вимог для посвідчення копій не встановлено. Позицію висловлено в постанові від 17 січня у справі № 809/1092/18 .

5. Як виглядатиме Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184007_yak-viglyadatime-dina-sudova-nformatsyno-telekomunkatsyna-sistema

Державна судова адміністрація України розробила проект Положення про Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему. Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система (ЄСІТС) визначається як сукупність інформаційних і телекомунікаційних підсистем, що забезпечують автоматизацію процесів діяльності, включаючи загальний і процесуальний документообіг, розгляд судових справ, складання оперативної й аналітичної звітності, надання інформаційної допомоги суддям, а також процесів, що забезпечують фінансові, майнові, організаційні, кадрові, інформаційно-телекомунікаційні й інші потреби користувачів. Нагадуємо, систему запустять з 1 березня. З 1 січня в тестовому режимі працює підсистема "Електронний суд".

6. Установлено перелік осіб, уповноважених приймати заяви про посмертне донорство до запуску системи трансплантації

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184087_kabmn-viznachiv-komu-nadavati-zgodu-na-posmertne-donorstvo

Урегульовано порядок надання письмової згоди живого донора на вилучення у нього анатомічних матеріалів і відкликання згоди на посмертне вилучення органів для трансплантації або виготовлення біоімплантатів. Відповідна постанова Кабміну від 27 грудня 2018 року № 1211 набрала чинності 13 лютого. Документом урегульовано, зокрема, отримання згоди живого донора на вилучення у нього анатомічних матеріалів, надання письмової відмови від раніше наданої згоди, отримання письмової згоди на вилучення у трупа анатомічних матеріалів для трансплантації або виготовлення біоімплантатів. Форми заяв на донорство доступні в модулі ІПС "Типові договори та шаблони". До початку функціонування органу з питань трансплантації та Єдиної державної інформаційної системи трансплантації письмові заяви можуть подаватися: лікуючому лікареві закладу охорони здоров'я, в якому відбуватиметься трансплантація, координаторові транспланту такого закладу, сімейному лікареві, уповноваженій особі закладу, у якому здійснюється узяття донорської крові, уповноваженій особі закладу, у якому здійснюється вилучення анатомічних матеріалів.

7. На автомобілі, що пройшли обов'язковий технічний контроль, клеїтимуть мітки

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184054_na-avtomobl-yak-proyshli-tekhkontrol-kletimut-mtki

З 1 травня паперовий бланк протоколу видаватиметься в комплекті із самоклейною міткою радіочастотної ідентифікації. Таке нововведення передбачене постановою Кабміну від 23 січня 2019 № 46. Власник транспортного засобу повинен буде закріпити мітку в правій верхній частині вітрового скла, з його внутрішнього боку. Протоколи перевірки технічного стану авто, які були видані до набрання чинності цією постановою, дійсні до закінчення терміну їх дії. Також уточнюється процедура фотофіксації процесу техконтролю. Обов'язково фотографуються передня і ліва або права частини транспортного засобу, перевірка включених фар ближнього світла і протитуманних фар (за наявності), перевірка гальмівної системи методом стендових випробувань і загального вигляду транспортного засобу на гальмівному стенді, номерного знаку та включених сигналів гальмування і показники одометра.

8. Нацбанк здійснюватиме міжміські перевезення валютних цінностей

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183988_natsbank-zdysnyuvatime-mzhmsk-perevezennya-valyutnikh-tsnnostey

Нацбанк розширив перелік власних послуг у сфері перевезення валютних цінностей і врегулював питання тарифів з надання таких послуг. За заявками банків регулятор зможе здійснювати міжміські перевезення валютних цінностей середньовантажними та великовантажними оперативними автомобілями. Досі така послуга забезпечувалася регулятором лише в межах одного населеного пункту. Таке рішення НБУ прийняв з метою ефективного контролю за обігом готівкових коштів у банківській системі України в частині організації їх перевезення; сприяння зростанню обсягів надходження готівки до Національного банку для її подальшої обробки; забезпечення потреб економіки України в готівці належної якості. Також Нацбанк привів власні тарифи на послуги з перевезення валютних цінностей до середнього рівня ринкових цін на аналогічні послуги. Відповідні норми містить постанова Правління НБУ від 7 лютого 2019 року № 36 "Про внесення змін до Тарифів на послуги з перевезення валютних цінностей, що надаються Національним банком України". Нацбанк також безвиїзно оцінить ризики в діяльності банку.

9. Аграріїв захистять від рейдерів

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/183990_agrarv-zakhistyat-vd-reyderv

Заплановано внести зміни до 14 законів України, які спрямовані на комплексну протидію рейдерству. Зокрема, до Державного земельного кадастру збираються внести відомості про всі ділянки. Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому відповідний законопроект № 8121. Планується встановити запобіжники щодо захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок з метою запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки. Власник нерухомого майна одностороннім правочином зможе вимагати нотаріально посвідчити договір, предметом якого є нерухоме майно або його частина, а також скасувати таку вимогу. Крім того, державні кадастрові реєстратори отримають онлайн-доступ до відомостей, що містяться в реєстрі, а державні реєстратори прав - до відомостей Державного земельного кадастру. Нагадаємо, оперативно відреагувати на спроби рейдерського захоплення майна можна за допомогою спеціального сервісу SMS-маяк Земля.

10. Заплановано запровадити додаткову ставку ЄСВ

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/184107_zaplanovano-vvesti-dodatkovu-stavku-sv

Комітет з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект № 9032 про запровадження підвищеної ставки єдиного соціального внеску для окремих категорій роботодавців. Проектом запропоновано змінити механізм відшкодування витрат Пенсійного фонду на виплату та доставку дострокових пенсій за віком на пільгових умовах шляхом встановлення для платників додаткових ставок ЄСВ у розмірі: 15 % визначеної законодавством бази нарахування єдиного внеску - за осіб, зайнятих повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за урядовим списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість у яких повний робочий день надає право на пенсію за віком на пільгових умовах; 7 % визначеної законодавством бази нарахування єдиного внеску - за осіб, зайнятих повний робочий день на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці, за списком № 2. Таким чином, пільгові пенсії за віком виплачуватимуть за рахунок підвищеного розміру єдиного внеску, який спрямовується в солідарну систему. Якщо таких коштів буде недостатньо, їх фінансування на суму, якої не вистачає для повного покриття витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, здійснюватиметься за рахунок коштів Державного бюджету.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини