Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Нова модель валютного регулювання: плюси та мінуси

11 лютого 2019, 11:37
1455
0
Автор:
Реклама

Аби мати уявлення, яке валютне законодавство запрацює 7 лютого, аналізу одного Закону України "Про валюту і валютні операції" (далі - Закон про валюту) буде замало. Це базовий акт, доволі загальний, однак із досить ліберальними принципами.

Зокрема, ст. 4 Закону про валюту містить положення про свободу здійснення валютних операцій. Однак така свобода обмежена випадками, установленими законами України, що регулюють відносини у сферах забезпечення національної безпеки, запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму чи фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення, виконання взятих Україною зобов'язань за міжнародними договорами, згоду на обов'язковість яких надала Верховна Рада України, а також випадками запровадження Національним банком України відповідно до цього Закону заходів захисту.

Останній пункт із наведеного переліку наразі й буде нашою темою для обговорення.

Маючи лише примірний перелік заходів захисту від Національного банку України (далі - НБУ) ще в середині минулого року, коли було прийнято Закон про валюту, важко було спрогнозувати, у що будуть трансформовані чинні до 07.02.2019, та й на той час, валютні обмеження, установлені такими вже звичними постановами НБУ про врегулювання ситуації. Проте зараз цю завісу майже відкрито - 02 січня 2019 року НБУ опублікував на своєму сайті Постанову № 5, якою затверджено Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті.

Про те, які заборони та обмеження запроваджено у новому валютному законодательстве та як вони вплинуть на бізнес, читайте у материалі ЮРИСТ&ЗАКОН за посиланням.

Щоб отримати доступ до інших матеріалів інформаційно-правової системи ЛІГА:ЗАКОН, скористайтеся вільним тестом та оцінить увесь масштаб і переваги послуг, що надаються.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини