Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВС може не прийняти електронну скаргу

Реклама

Верховний Суд у складі судді Касаційного цивільного суду Курило В.П. повернув касаційну скаргу на підставі  пункту 1 частини четвертої статті 393 ЦПК через те, що вона подана у електронній формі та без накладення електронного цифрового підпису.

В ухвалі від 5 лютого у справі № 761/7978/15-ц зазначено, що Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система не функціонує, а відповідно до підпункту 15.1 пункту 1 Перехідних положень ЦПК  до дня початку функціонування ЄСІТС подання, реєстрація, надсилання процесуальних та інших документів, доказів, формування, зберігання та надсилання матеріалів справи здійснюються в паперовій формі.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/181666_nabuv-chinnost-zakon-pro-elektronn-dovrch-poslugi

Також ВС послався на нечинний Закон "Про електронний цифровий підпис" , яким передбачено, що ЕЦП має бути підтверджено використанням посиленого сертифіката ключа за допомогою надійних засобів цифрового підпису; під час перевірки використовувався посилений сертифікат ключа, чинний на момент накладення ЕЦП; особистий ключ підписувача відповідає відкритому ключу, зазначеному у сертифікаті.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/182351_z-1-bereznya-zapustyat-dinu-sudovu-nformatsyno-telekomunkatsynu-sistemu

І хоча у відповідних положеннях ЦПК зазначено, що особи, які зареєстрували офіційні електронні адреси в ЄСІТС, можуть подати процесуальні документи в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи з використанням власного ЕЦП, прирівняного до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис", наразі Закон втратив чинність - діє Закон "Про електронні довірчі послуги".

Нагадуємо, Єдину судову інформаційно-телекомунікаційну систему запустять з 1 березня. З 1 січня в тестовому режимі працює підсистема "електронний суд". ДСА вже розробила проект положення про ЄСІТС, ознайомитись з яким можна в ІПС "ЛІГИ:ЗАКОН".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини