Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Виплачувати субсидію готівкою почнуть у березні, але не всім

Реклама

У березні субсидію почнуть виплачувати готівкою, але паралельно діятиме запущена з січня монетизація, яка передбачає розрахунки за спожиті послуги через Ощадбанк.

Відповідна постанова Кабміну набула чинності 7 лютого.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/182981_subsid-monetizuyut-z-1-schnya

Усі, кому призначено субсидію з 2018 року, отримають у березні готівку для оплати комунальних послуг за лютий 2019 року. Відповідно у квітні прийдуть кошти для розрахунку за спожиті у березні послуги, у травні - за квітень.

Субсидію "старим" субсидіантам перерахують грошовим переказом через державний Ощадбанк, а пенсіонерам виплатить Пенсійний фонд одночасно з пенсією.

Для отримання грошового переказу необхідно буде звернутися до найближчого відділення Ощадбанку і надати паспорт та ідентифікаційний код. Одночасно з виплатою грошового переказу кожному одержувачу субсидії буде відкрито персональний банківський рахунок, на який перераховуватиметься сума субсидії у квітні і травні.

Пенсіонери, які отримають пенсію через інші банки, зможуть зняти свою субсидію безпосередньо у банкоматі цього банку. Тим, у кого немає пенсійної картки, субсидію разом з пенсією доставить Укрпошта.

Наприклад, якщо сім'я отримує щомісячно субсидію у розмірі 1600 грн, а платіжка за газ в лютому прийде на 1100 грн, 500 грн залишиться на власні потреби або для оплати рахунку за воду або електроенергію.

Суть нового механізму полягає в тому, що домогосподарство отримуватиме підтримку від держави у вигляді субсидії готівкою і далі зможе самостійно розраховуватися за спожиті послуги, а заощаджені засоби використовувати на власний розсуд. Таким чином відміняється обов'язковий платіж.

Всі, хто звернувся уперше за субсидією у 2019 році, беруть участь у діючій моделі монетизації. Тобто розрахунки за спожиті послуги для цих осіб з підприємствами здійснює Ощадбанк, а залишок невикористаної субсидії субсидианти отримають вже в цьому опалювальному сезоні готівкою через Ощадбанк. Всі, хто отримує субсидію з 2018 року, у березні отримають повідомлення від Укрпошти про те, скільки і яким чином надійде коштів субсидії для оплати комуналки.

Таким чином, паралельно працюватимуть дві моделі монетизації, і за результатами аналізу їх ефективності буде прийматися рішення про впровадження однієї з них з травня 2019 року.

Нагадаємо, повномасштабна монетизація повинна запрацювати з 1 жовтня 2019 року.

https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/182003_z-novogo-roku-dlya-oplati-komunalki-zamst-subsidy-mozhna-bude-otrimati-grosh

Детальніше про порядок надання субсидій на сплату житлово-комунальних послуг можна дізнатися в модулі "Ситуації для юриста" , який входить до складу Інформаційно-правових систем "ЛІГА:ЗАКОН".

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини