Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Дороги обладнають штучними виступами і вигинами: проект ДБН

Реклама

Мінрегіон продовжує оновлення державних будівельних норм щодо вулиць і доріг населених пунктів. Зокрема, наразі розглядається можливість проектувати у великих містах сучасні технічні засоби для підвищення безпеки руху та заспокоєння трафіку, які сприятимуть штучному зниженню швидкості.

Сьогодні спеціальні острівці, виступи та інші вигини проектуються для того, аби штучно знижувати можливу швидкість руху, тим самим підвищуючи уважність та обережність водіїв, а отже, і безпеку на дорогах. Наразі вже внесено пропозицію до ДБН щодо доріг загального користування для облаштування таких технічних засобів заспокоєння трафіку при в'їзді в населені пункти. Вивчається необхідність проектування таких систем і в самих містах. Особливо у місцях підвищеної небезпеки на дорогах.

Європейська практика штучного заспокоєння трафіку називається traffic calming. Це комплекс заходів з дизайну доріг для створення штучних виступів і вигинів на дорогах, щоб уповільнити дорожній рух чи зменшити пропускну здатність транспорту.

Проект змін до ДБН наразі розробляється ДП "ДерждорНДІ".

ДБН В.2.3-5:2018 "Вулиці та дороги населених пунктів" набрали чинності з 1 вересня 2018 року. Ними було введено низку змін для безпеки і комфорту людей, зокрема, можливість звуження ширини смуг руху на дорогах, обов'язкове встановлення спеціальних захисних огороджень на зупинках громадського транспорту, обов'язкове облаштування острівців безпеки на нерегульованих переходах, велодоріжок і велосмуг тощо.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини