Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Тариф на обслуговування будинків і прибудинкової території в Києві знижено через суд

Реклама

Оприлюднено повний текст постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 20 грудня щодо розміру тарифів на послуги з утримання будинків та прибудинкових територій у м. Києві.

Розпорядження Київської міської державної адміністрації від 6 червня 2017 року № 668 щодо підвищення тарифів на ці послуги було скасовано ще в липні 2018 року рішенням Окружного адміністративного суду м. Києва. Апеляційний суд залишив це рішення в силі.

З текстами всіх рішень можна ознайомитись у Verdictum. Також радимо поставити справу № 826/8441/17 на контроль - тоді ви першими дізнаєтесь, чи встоїть в касації це рішення про відновлення дії нижчих тарифів.

Нагадаємо, Окружний адмінсуд Києва скасував розпорядження № 668, оскільки КМДА затвердила тарифи та структуру тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій, які надаються комунальними підприємствами, без перевірки їх економічної обґрунтованості.

Крім того, відсутня визначена Порядком формування тарифів документація. Тобто, тарифи було підвищено без дотримання вимог статей 30, 31 Закону "Про житлово-комунальні послуги".

Також суд зазначив, що наявність різниці у тарифах між особами, які сплачують послуги до 20 числа місяця, та після нього, порушує принцип рівноправ'я, покладеного в основу Загальної декларації прав людини, та не відповідає принципу заборони дискримінації, визначеної Конвенцією з прав людини і основоположних свобод.

Залишаючи в силі рішення першої інстанції апеляційний суд зазначив, що розподіл цін та тарифів в залежності від терміну їх оплати споживачами (до 20 числа чи після такого) не передбачено чинним законодавством України та порушує принцип рівноправ'я.

Колегія вважає слушними зауваження позивача (ВГО "Спілка власників житла України")  про те, що відповідачем фактично був доведений та затверджений лише перелік та вартість усіх послуг та їх загальна вартість з розрахунку на 1 кв. метр, що не є структурою тарифу, оскільки не містить відображення складових витрат, які включаються до неї, чим, всупереч п. 3 Порядку, не забезпечено прозорість визначення розміру тарифу та не доведено його структуру.

Під час розгляду справи відповідачем не надано містобудівної та землевпорядної документації на жоден з будинків, для яких затверджено тариф оскаржуваним розпорядженням, а надані технічні паспорти на деякі з будинків, виготовлені за часів Радянського Союзу, не відповідають фактичній площі будинків, при цьому, акти щодо таких обмірів в матеріалах справи відсутні.

"З огляду на вказане, колегія суддів вважає вірним висновок суду першої інстанції про те, що оскаржуваним розпорядженням відповідача затверджено тарифи розраховані керуючими компаніями, у значній кількості випадків на підставі непідтвердженої допустимими доказами площі таких будинків, оскільки під час апеляційного розгляду справи відповідачем даний висновок суду першої інстанції не спростовано", - зазначено в постанові.

Оскільки постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття, незаконним є стягнення плати за прибудинкову територію, визначеної розпорядженням КМДА № 668. Відповідно скасовано й пункт щодо втрати чинності розпорядження 2015 року № 442 про нижчі тарифи.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини