Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Справляння плати за дитсадок за відсутності реєстрації - протиправно

Реклама

Міністерство освіти і науки звернулося до голови КМДА Віталія Кличка з проханням переглянути рішення Київської міської ради від 13 вересня 2018 року № 1369/5433, відповідно до якого батьки незареєстрованих у столиці дітей повинні оплачувати їх навчання в комунальних дитсадках Києва. Відповідний лист за підписом Міністра Лілії Гриневич було направлено 18 січня 2019 року.

Зазначене рішення міськради набуло чинності 1 січня 2019 року і передбачає встановлення плати за надання дошкільної освіти в комунальних закладах дошкільної освіти територіальної громади міста Києва для батьків дітей, які не зареєстровані в місті Києві.

МОН наголошує на неприпустимості схвалення рішень, що обмежують конституційні права дітей, зокрема на доступне та безоплатне здобуття дошкільної освіти. Адже у ч. 2 ст. 28 Закону "Про дошкільну освіту" визначено, що дитина має гарантоване державою право на безоплатну дошкільну освіту в державних і комунальних закладах освіти. Також міністерство наголосило, що реєстрація місця проживання чи місця перебування особи або її відсутність не можуть бути підставою для обмеження прав і свобод, передбачених Конституцією, законами чи міжнародними договорами України.

Як приклад МОН наводить аналогічну ситуацію в місті Тернополі, що вже стала предметом судового оскарження. Так, Тернопільський окружний адміністративний суд визнав незаконним встановлення плати за здобуття дошкільної освіти в закладах дошкільної освіти міста Тернопіль для дітей, які не зареєстровані у ньому (рішення від 7 листопада 2018 року у справі № 1940/1387/18). Зазначене судове рішення ще не набрало законної сили у зв'язку з його апеляційним оскарженням. Радимо поставити цю справу на контроль у системі аналізу судових рішень Verdictum: тоді ви першими зможете ознайомитись із її перебігом.

Тому МОН просить переглянути відповідне рішення Київради на предмет його відповідності вимогам статей 24, 53 Конституції щодо забезпечення рівних конституційних прав дітей на доступну і безоплатну дошкільну освіту незалежно від місця їхнього проживання.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини