Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Конкурси у Верховний та Вищий антикорупційний суди: менше слів, більше діла?

Реклама

10 січня голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков та членуй комісії Станіслав Щотка, Валентина Устименко і Тарас Лукаш відзвітували перед журналістами профільних видань про попередні результати вже пройдених етапів конкурсу до Верховного Суду та до Вищого антикорупційного суду.

Конкурси

Перш за усе пан Козьяков зазначив, що цей конкурсний період відрізняється від попередніх, адже заразом комісія проводити не лише відбір до Верховного Суду - відбуваються конкурси як до чотирьох касаційних судів Верховного Суду, так і до Вищого антикорупційного суду та його апеляційної палати. До того ж, комісія зайнята й рядом інших процедур : добір суддів першої інстанції, переведення і відрядження суддів, кваліфікаційне оцінювання. Пан Щотка нагадавши, що одночасно відбувається і конкурс до Вищого суду з питань інтелектуальної власності. 14-15 січня відбудеться засідання з питання допуску кандидатів в апеляційну палату цього суду.

Зазначимо, що майже завершився етап перевірки конкурсних робіт у рамках кваліфоцінювання (тесті на знання законодавства та практичне завдання - вирішення судової справи), - залишилось близько 200 - заразом судді проходять співбесіди. Наведені головою комісії цифри свідчать про завантаженість ВККС: у 2018 році було проведено 704 засідання, тоді як у 2014 році засідань було 78. С. Козьяков також зазначив, що ВККС розуміє пріоритети суддів, які на недавньому з' їзді говорили про необхідність завершення кваліфоцінювання і подолання кадрового голоду. Менше з тим, мають бути завершені конкурси у ВС і ВАС.

Аналізуючи статистичні даніС. Козьяков звернув увагу, що в нинішньому конкурсі до ВС жінок менше (91 успішно склала іспит, на противагу 144 чоловікам), але велика кількість кандидатів (76) та докторів (17) юридичних наук. Характерно, що до антикорупційний суду пішли більш молоді кандидати : якщо потрапити у ВС прагнуть в основному люди віком від 40 до 59, то до ВАС подалися 30-ти та 40 - річні.

Оцінювання

ВККС принципово відмовляється оприлюднювати практичні роботи конкурсантів, і це правило є непорушним і під година теперішнього відбору. С. Щотка пояснивши, що комісія не має мети "витягнути на світло" чиюсь непрофесійність. Разом з тим, комісія не проти, щоб кандидати самостійно оприлюднили свої роботи. Детально на процедурі, за якою членуй ВККС перевіряють конкурсні роботи, зупинилась Валентина Устименко. Правила перевірки встановлені Порядком проведення іспиту, який затверджено рішенням ВККС. Метою практичних завдань є виявлення навичок правозастосування. Для цього членуй ВККС визначаються з єдиним підходом до оцінки правової ситуації, якові вирішує конкурсант. Кожен член ВККС за спеціальною методикою визначає, наскільки конкурсант проявляє знання законодавства про повноваження суду; підсудність, підслідність; структуру і відіа судових рішень. Кандидат має визначитись, які відносини підлягають правовому врегулюванню та обгрунтувати свій вибір через системний аналіз правових норм. До шкірного аргументу має бути наданий системний аналіз та зроблено правовий висновок. До того ж, структура модельного рішення має відповідати процесуальному закону. Кандидат має дотримуватись законодавчої термінології, стилістичних правив та слідкувати за орфографією - усе це впливає на оцінку.

Практичне завдання можуть оцінити і в 0 балів: чому - пояснивши Тарас Лукаш. Так, якщо в роботі є напис, який дозволяє ідентифікувати конкурсанта, комісія, враховуючи репутаційні для собі ризики його проходження на наступний етап - виставить нульову оцінку. Саме в 0 балів булі оцінені роботи, в яких один конкурсант написавши ідеологічне гаснуло, а інший - зазначив в модельному рішенні на місці прізвища судді своє власне.

Співпраця з громадськістю

"Держава проводити експерименти над ВККС", - зауважив С. Козьяков, коментуючи збільшення представників громадськості, задіяних у конкурсах: поряд з вітчизняною Громадською радою доброчесності, яка слідкує за доброчесністю кандидатів у ВС, створена Громадська рада міжнародних експертів - спеціально для оцінки відповідності рівня життя кандидатів у Вищий антикорупційний суд. С. Козьяков пояснивши, що ГРМЕ не затверджує недоброчесність кандидатів - міжнародні експерти лише виносять на спільне з комісією засідання розгляд питання щодо кандидата, який викликав певні сумніви. Нагадаємо, що членами ГРМЕ є лише іноземці, які не володіють українською мовою. Разом з тим, комісія забезпечила раді безпосередній і прямий доступ до досьє, хоча Законом це і не передбачено. Кожен кандидат написавши заяву про згоду на ті, щоб ГРМЕ отримала повний доступ. Крім того, ГРМЕ має доступ і до практичних завдань. У раді працює секретаріт, який і забезпечує перекладення. У свою чергу С. Щотка зазначив, що хоча робота з міжнародним компонентом не була і не є простою, результат вже є - ГРМЕ сформована і успішно працює у рамках свого регламенту у відповідності до Закону і Регламенту ВККС. Окремо пан Щотка зупинився на ініціативі ГРД, яка запросила кандидатів до ВС надавати e - mail для попередньої комунікації щодо негативних висновків про доброчесність. ВККС виказала підтримку цієї ініціативи ради. "Сьогодні мі маємо менше галасу, а більше професійної розмови", - зазначив пан Щотка.

Орієнтовані дати завершення конкурсних процедур

С. Щотка наголосив, що комісія працює за чітким графіком, тому можна спрогнозувати що процедура конкурсів у ВС та ВАС завершитися 20 лютого. Існує можливість швидшого завершення деяких процедур: це залежить від кількості кандидатів в антикорупційні судді, яка "подолає" спільні спеціальні засідання ВККС і ГРМЕ (нагадаємо, що 18 січня на такому засіданні буде вирішено питання щодо доброчесності 8 кандидатів у ВАС, а вже 21 січня на спільному засіданні перевірять відповідність встановленим Законом критеріям 12 кандидатів).

Щодо конкурсу до ІР- суду, то наступний етап - співбесіда - може відбутися лише після закінчення конкурсів до ВС та ВАС. За обережними прогнозами С. Козьякова - співбесіди почнуться з другої половини березня - квітні.

Марина Ясинськаголовний редактор ЮРЛІГИ

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини