Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НБУ запроваджує новий інструмент капіталізації банків

27 грудня 2018, 11:00
1089
0
Автор:
Реклама

Нацбанк запроваджує новий інструмент капіталу з умовами конверсії/списання, покликаний розширити можливості для збільшення рівня капіталізації банківської системи України.

Новий інструмент впроваджується постановою Правління НБУ від 22 грудня 2018 року № 148 «Про затвердження змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків України».

Основною характеристикою інструменту є здатність поглинати збитки банку через конверсію або списання зобов'язань за таким інструментом за рахунок коштів інвесторів, а не за рахунок коштів інших кредиторів та держави.

Конверсію або списання зобов'язань за інструментом банк здійснює у разі зменшення рівня достатності основного капіталу банку (без врахування інструменту) нижче 6,25 %.

Для здійснення конверсії кошти за інструментом спрямовуються на придбання простих акцій банку, що дасть змогу збільшити розмір його статутного капіталу. У разі списання зобов'язань за інструментом банк отримає дохід, який «поглине» поточні збитки від його діяльності.

Зазначений інструмент є довгостроковим (строк залучення коштів - не менш як 50 років) та передбачає поступову амортизацію протягом 15 років до кінцевого строку погашення.

Інструмент наразі включатиметься до капіталу 1 рівня (основного капіталу) банку та після запровадження нових вимог до структури капіталу - до додаткового капіталу 1 рівня. Для включення інструменту до капіталу банк отримує дозвіл НБУ.

Постанова набула чинності 27 грудня 2018 року.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти
Підпишіться на розсилку
Головні новини і аналітика для вас по буднях

Схожі новини