Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Контроль за фінансуванням партій збираються посилити

26 грудня 2018, 17:20
327
0
Автор:
Реклама

Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроект № 8597 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку притягнення до відповідальності за порушення, пов'язані з наданням фінансової підтримки політичним партіям та їх фінансовою звітністю». Засідання Комітету відбулося 19 грудня.

Метою проекту є оптимізація процедури щоквартального звітування політичних партій про майно, доходи, витрати й зобов'язання фінансового характеру; врегулювання процедури розгляду адміністративних справ про адмінправопорушення в судах; посилення адмінвідповідальності за порушення законодавства у цій сфері; запровадження належних механізмів для здійснення повноважень Національним агентством з питань запобігання корупції, а також техніко-юридичне удосконалення положень законодавства.

Проектом Закону передбачено внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України.

Зокрема, пропонується збільшити до 6 місяців (з дня вчинення) строк накладання адміністративного стягнення за правопорушення, передбачені чинними статтею КУпАП 212-15 (порушення порядку надання або отримання внеску на підтримку політичної партії, надання або отримання державного фінансування її статутної діяльності, надання або отримання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації або агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму), статтею 212-21 (порушення порядку подання фінансового звіту про надходження та використання коштів виборчого фонду, звіту партії про майно, доходи, витрати й зобов'язання фінансового характеру), а також новою статтею 212-22 у частині невідкриття політичною партією, її місцевою організацією, яка в установленому порядку набула статусу юрособи, рахунка.

Законопроектом також пропонується:

- доповнити КУпАП статтею 212-22, якою встановити адміністративну відповідальність за невідкриття політичною партією, її місцевою організацією, яка в установленому порядку набула статусу юридичної особи, рахунка. Обов'язок щодо складання протоколів у справах про такі правопорушення покладається на Національне агентство з питань запобігання корупції, а щодо їх розгляду - на районні, районні у місті, міські чи міськрайонні суди (суддів);

- уточнити об'єктивну сторону складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 159-1 КК України. Установлюється кримінальна відповідальність за «умисне здійснення внеску на користь політичної партії фізичною особою або від імені юридичної особи у великому розмірі, умисне надання фінансової (матеріальної) підтримки для здійснення передвиборної агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму фізичною особою або від імені юридичної особи у великому розмірі, а так само умисне отримання внеску на користь партії у великому розмірі, умисне отримання у великому розмірі фінансової (матеріальної) підтримки у здійсненні передвиборної агітації» тощо.

Залиште коментар
Увійдіть щоб залишити коментар
Увійти

Схожі новини